ST: »Skenuppvisning av demokrati«
Om regeringen inte tar experter och remissinstanser på allvar, blir processen en skenuppvisning av demokrati och öppenhet. Det skriver STs ordförande Annette Carnhede i en debattartikel med anledning av att universitetskansler Anders Flodströms avgår 1 juli.
Tillsammans med förbundets utredare Inger Ehn Knobblock skriver STs ordförande Annette Carnhede i Svenska Dagbladet, att det var en politisk bomb för Myndighetssverige när universitetskansler Anders Flodström beslutade sig för att avgå förra veckan. Att en hög ämbetsman väljer att sluta i protest är sällsynt, konstaterar de.
Anders Flodström avgår efter en konflikt med regeringen om kvalitetssäkringen av högskolan. Regeringen har presenterat ett annat förslag än det som utarbetats av Högskoleverket och som vunnit stöd av en majoritet av experter och remissinstanser.
”Regeringen valde därmed att ignorera experternas synpunkter. Det är givetvis allvarligt för högskolesektorn, men än mer illavarslande är att vi inför öppen ridå får se prov på något som kan liknas vid ministerstyre”, skriver Annette Carnhede och Inger Ehn Knobblock.
Det blir problem när regeringar politiserar kunskapen, anser de. Både förslaget till modell för kvalitetssäkring och avskaffandet av kårobligatoriet är sådana exempel, enligt debattartikeln.
”Frågan är vad regeringen vill med expertutlåtanden och remissrundor. Är det bara en skenuppvisning av demokrati och öppenhet? Man kan också fråga sig vad ett sådant förhållningssätt gör med människors vilja att ta på sig uppdrag som myndighetschef. Det är knappast en bra väg att få personer med stark integritet och hög kompetens att välja ett sådant uppdrag”, skriver Annette Carnhede och Inger Ehn Knobblock.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.