Universitetsbiblioteket mister sin roll
Lunds universitet omformar sin biblioteksorganisation. Personalstyrkan har nästan halverats sedan mitten av nittiotalet.
– Det är en nedmontering som pågår, säger Gunnel Petersson, klubbordförande inom ST-ATF. I mitten av 90-talet var vi ungefär 200 personer vid det centrala universitetsbiblioteket (UB). Nu återstår 108.
Av dem är personer på 25 tjänster ”utlånade” eller tjänstlediga. Hon beskriver situationen som kaotisk. Förhandlingar har pågått sedan 2001 och de centrala förhandlingarna 2002 slutade i oenighet för STs del.
Stämningen är inte den bästa och personalen är orolig. Ungefär hälften av de berörda är ST-medlemmar.
Hittills har ingen sagts upp utan förra året försvann 27 tjänster genom anställningstopp, omplaceringar och pensionsersättningar.
– Ytterligare 14 tjänster ska bort och nu blir det uppsägningar, fortsätter Gunnel Persson. Vi har levt med detta i flera år och är trötta och slitna eftersom vi är underbemannade.
Det gamla bibliotekets funktioner tas över av ett tjugotal fakultetsbibliotek. De ska sköta lån, information och inköp av litteratur. Men studenterna kommer fortfarande till det centrala universitetsbiblioteket, enligt Gunnel Petersson.
UB blir kulturarvsbibliotek. Det får hand om humaniora, tryckta samlingar till och med 1900-talet och det nationella svensktrycket, det vill säga pliktexemplaret av varje tryckt skrift.
Än så länge, för både frågan om humanistisk litteratur och pliktexemplaret utreds just nu.
I korthet
Lunds universitetsbibliotek omorganiseras och minskar personalen. Ett 20-tal fakultets- och institutionsbibliotek tar över servicen till studenterna från det centrala universitetsbiblioteket.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.