Universitet förlorar examensrätt

HÖGSKOLAN2010-12-17

Stockholms universitet får inte examensrätt för den nya grundlärarutbildningen. Högskoleverket anser att utbildningen har för stora brister.

Högskoleverket har beslutat att avslå 27 av de 59 ansökningar som kommit in från högskolor och universitet om att få examinera grundlärare. Bland annat får den största lärarutbildningen, vid Stockholms universitet, nobben. STs Alejandra Pizarro vid universitetet kallar beslutet för mycket bekymmersamt.

– Det är allvarligt. Det finns massor av kompetenta personer här som är väldigt oroliga för vad som ska hända nu, säger hon.

Högskoleverket skriver i beslutet att ”undervisning, kurslitteratur och examination inte är tillfredsställande”. Bristerna gäller också utbildningsmiljö, styrdokument och säkringen av examensmål. ”Huruvida utbildningen kommer att ge förutsättningar för ett kritiskt, kreativt och reflekterande förhållningssätt kan vi inte bedöma då underlag saknas”, skriver bedömargruppen.

– Jag kan förstå att det har varit svårt för dem att göra en ordentlig bedömning. Vi inom ST har varit väldigt kritiska till det sätt som ledningen försöker genomföra en omorganisation på. Det är helt enkelt väldigt rörigt här.

Planen har varit att sjösätta en ny lärarutbildning under 2011 och innan dess ta sig igenom både en flytt och en omorganisation. Utbildningen skulle flyttas från Konradsberg på Kungsholmen i Stockholm till Stockholms universitets område i Frescati.

Alejandra Pizarro anser också att ansökan om att få examinera lärare inte har arbetats fram på något bra sätt.

– Det är många kompetenta personer som inte har fått vara delaktiga i den processen. Vi inom ST har klagat på det hela tiden. Men nu kanske alla ser att det inte har blivit ett bra resultat.

Hon säger att hon utgår från att universitetet börjar förbereda en ny ansökan till nästa ansökningstillfälle, i höst.

– Jag hoppas att det här i slutändan kan leda till något gott. Så att universitetet börjar lyssna på den kritik som vi har fört fram under lång tid.

De studenter som nu utbildar sig till grundlärare vid universitetet kommer att få sin examen.

Högskoleverket säger också nej till Högskolan i Gävle, Högskolan i Skövde, Högskolan Väst, Luleå tekniska universitet, Mälardalens högskola, Mittuniversitetet, Stockholms universitet och Umeå universitet för inriktningarna för grundskolan år 1-3.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA