Facklig oro inför snabb flytt

HÖGSKOLAN2010-05-25

Sveriges största lärarutbildning står inför en flytt och en stor omorganisation. Facken befarar att både arbetsmiljön och utbildningen kommer att bli lidande. Stockholms universitet fattar beslutet på fredag.

Stockholms universitet har landets största lärarutbildning – med sammanlagt omkring 10 000 studenter. Hösten 2011 sjösätts en ny lärarutbildning och som planen ser ut ska man till dess ta sig igenom både en flytt och en omorganisation. Utbildningen ska flyttas från Konradsberg på Kungsholmen i Stockholm till Stockholms universitets område i Frescati.

– Vi är inte emot förändringarna i sig. Men vi kommer inte att klara en ny utbildning, ny organisation och en flytt på samma gång. Vi har prövat att göra så förut och då gick det inte alls bra, säger STs Alejandra Pizarro vid Stockholms universitet.

Hon syftar på den omorganisation som Lärarhögskolan gick igenom 2001.

– Den fick allvarliga konsekvenser. Utbildningen fick jättedåliga utvärderingar hos Högskoleverket och arbetsmiljöundersökningarna bland personalen hade väldigt dåliga siffror.

Nu är hon rädd att samma sak ska hända igen.

– Det kommer att bli jätterörigt. Bara att genomföra en så stor flytt tar väldigt mycket energi.

Hon skulle vilja ta en sak i taget.

– Vi borde koncentrera oss på att gå över till den nya lärarutbildningen på ett så bra sätt som möjligt. Den ska starta hösten 2011. Frågor om flytt och omorganisation borde komma därefter.

Syftet med flytten är att bättre integrera lärarutbildningen med universitetets övriga verksamhet i Frescati. Men fackförbunden är besvikna på att samverkan har brustit inför förändringen.

– Det har funnits en beredningsgrupp, men arbetsgivaren ville inte ha in några fackliga representanter där. Varken vi, Saco eller Lärarförbundet fick vara med, fast vi frågade.

Ledningen för Stockholms universitet tillbakavisar kritiken. Ordföranden i lärarutbildningsnämnden, Anders Gustavsson, säger till Svenska Dagbladet att personalen har informerats om förändringsplanerna – men att det inte är nödvändigt att facken är representerade i beredningsgruppen. ST Press har inte lyckats nå Anders Gustavsson för ytterligare kommentarer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Alejandra Pizarro (ej verifierad) ons, 05/26/2010 - 00:59
Du kan följa STs klubb för utbildningsvetenskap(KUB)vid Stockholms universitet på Facebook. Där har vi samlat de brev vi skrivit till Stockholms universitets styrelse om våra farhågor kring den snabba och dåligt förankrade förändringsprocessen samt de tidningsartiklar som publicerats i ämnet.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA