Unionen: Löneskillnader upptäcks inte

JÄMSTÄLLDHET2014-03-26

Jämställdheten får stryka på foten när lönekartläggningar inte genomförs. En undersökning från Unionen tyder på att antalet företag som genomför kartläggningar och åtgärdar löneskillnader minskat kraftigt.

I Unionens undersökning uppger bara en dryg tredjedel av de tillfrågade Unionenklubbarna att det genomförs årliga lönekartläggningar på deras arbetsplats. År 2008 var andelen mer än hälften. Unionen drar slutsatsen att den lagändring som genomfördes 2008 har lett till att antalet årliga lönekartläggningar har blivit färre. Innan 2008 var årliga lönekartläggningar obligatoriska.

Enligt Unionens beräkningar genomfördes år 2013 lönekartläggningar vid 14 500 företag, att jämföra med 21 000 år 2008. Med utgångspunkten att ungefär var fjärde kartläggning avslöjar osakliga löneskillnader skulle nedgången innebära att osakliga löneskillnader förblir oupptäckta vid 1 700 fler företag varje år.

”Det finns ett mervärde av att göra årliga lönekartläggningar, inte bara för den individuella lönesättningen som vi värnar om, utan också för arbetsgivaren. En arbetsgivare som ser årlig lönekartläggning som en garant för sakligt grundade löner uppfattas också som en trovärdig, seriös och attraktiv arbetsgivare för att man har acceptans och transparens i lönesättningen”, skriver Unionen i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA