Ungas arbetslöshet beror inte på las

ARBETSRÄT2009-09-21

Turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd har väldigt liten skuld i ungas arbetslöshet, hävdar Akademikerförbundet SSR i en debattartikel. Långt över 90 procent av arbetslösheten har andra orsaker.

SSRs förhandlingschef Eva Fagerberg och dess samhällspolitiska chef Ursula Berge redovisar i en debattartikel i Dagens nyheter vad som hänt de 150 000 personer mellan 15 och 25 år som enligt SCBs arbetskraftsundersökning står anmälda som arbetssökande. Det visar sig att nästan alla är utan jobb av andra skäl än las, lagens om anställningsskydd.

För det första är mellan 30 000 och 80 000 ungdomar, varierande efter säsong, heltidsstuderande. Och tittar man på bakgrunden till arbetslösheten uppger 40-60 procent att de aldrig haft ett jobb, och alltså inte har blivit av med ett arbete. Och 25-30 procent är ”återinträdande”; de har arbetat och sedan gjort något annat, till exempel studerat.

Av de återstående arbetslösa ungdomarna hade hälften haft tidsbegränsade jobb. Det antal som återstår som kan ha påverkats av las rör sig om 1 000 till 15 000 personer. Och även bland dem kan det finnas andra skäl till att man förlorat jobbet, till exempel att företaget lades ned eller att de var mindre kvalificerade än sina äldre kollegor, påpekar debattörerna.

Men även om kopplingen mellan las och ungdomsarbetslösheten är mycket svag kan det ju finnas andra problem med lagen, medger de. Den diskussionen måste fackföreningsrörelsen vara öppen för, men den måste utgå från fakta. Och debattutspelen hittills från Företagarna och Svenskt Näringsliv har inte bidragit till det, skriver Eva Fagerberg och Ursula Berge.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA