Unga mest stressade

TCO2008-01-09

Varannan yrkesverksam anser att deras jobb är stressande, visar en TCO-undersökning. Högskoleutbildade unga, under 35 år, känner sig mest stressade.

TCO har intervjuat 1 000 personer om deras syn på arbetslivet. Enligt svaren är det personer under 35 år och med lång utbildning som känner av stressen mest. Nio av tio av de högskoleutbildade anser att arbetsgivaren måste anstränga sig mer för att minska stressen.

Tre av tio anser att de är stressade för att de känner att de inte räcker till på jobbet. Två av tio blir också stressade av att chefen inte hindrar den som arbetar för mycket

Det finns också en stark opinion för att facket har ett ansvar för att motverka stress. Sju av tio anser att facket måste engagera sig mer när det gäller stressen i arbetslivet.

Lika många tycker att facket måste agera kraftfullare när det visar sig att chefer på arbetsplatsen inte uppmärksammar och hindrar om någon arbetar för mycket. Åtta av tio av de tillfrågade kvinnorna anser att facket bör aktivera sig i denna fråga.

Varannan tycker att facket måste göra mer och vara ett ökat stöd när det gäller frågor som handlar om att räcka till på jobbet.

Enligt en europeisk studie från 2006 ligger Sverige i Europas bottenskikt när det gäller stress i arbetslivet. I Schweiz, Sverige och Finland anser fyra av tio att jobbet är stressande. Därefter följer Slovenien, Tyskland och Frankrike.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA