Unga fasthållna på SiS ungdomshem

SIS2016-10-04

Nedläggning och fasthållning av barn och unga förekommer regelbundet inom Statens institutionsstyrelses, SiS, behandlingshem. Det framgår av en genomgång som Ekot gjort.

Minst 167 gånger förekom det att barn och unga blev nedlagda och fasthållna av personal på ungdomshem i SiS regi under 2015. Psykologen Bo Hejlskov Elvén har granskat fallen åt Ekot. Han säger att det ofta är småsaker som utlöser fasthållningen och att situationerna ofta provoceras fram av personalen. Nedläggning och fasthållning är en metod som kan vara farlig för den som utsätts.

”Det finns ju ingenting som tyder på att folk blir mindre våldsamma av att bli nedlagda, utan det är något som ökar våldet. Jag skulle säga att det är en väldigt gammaldags metod. Fasthållningar och nedläggning är sådant som man lärde ut på åttiotalet”, säger Bo Hejlskov Elvén till Ekot.

Ekots genomgång bygger på de beslut om avskiljning som upprättats under år 2015. Antalet fall kan alltså vara fler än de 167 som lett fram till avskiljning av individer från gruppen.

Kommunikationsdirektör Christer Pedersen vid SiS säger till Ekot att personalen ska vara utbildad i konflikthantering, där metoder för nedläggningar ingår. Enligt Christer Pedersen ska fasthållningarna vara mycket kortvariga, han talar om sekunder. Men Ekots dokumentation visar på väsentligt längre tidsrymder. I ett fall blev en 14-åring fasthållen i en timme.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Integritet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA