Underskott kan slå mot civilanställda

POLISEN2008-01-16

Om tre år ska det finnas 20 000 poliser. Vid samma tidpunkt räknar Rikspolisstyrelsen med ett underskott på 600 miljoner kronor. Blir det scenariot verklighet riskerar civilanställda att förlora jobbet.

Regeringen har lovat att 2500 nya poliser ska anställas fram till 2010. Polisen har fått ökade anslag för att ha råd med satsningen. Enligt Ann-Sofie Löth, ekonomichef på Rikspolisstyrelsen, ser ekonomin just nu ljus ut. Men 2010 väntas ett underskott på 500–600 miljoner kronor, trots extrapengarna. Än har man inte hunnit bedöma vad en utökad poliskår kan ge för övriga konsekvenser vad gäller budget och personalsammansättning.

– Vi måste hela tiden se till vilken resursmix vi har. Utökad polisiär kompetens ger behov av annan kompetens i kärnverksamheten också, säger Ann-Sofie Löth.

De nya poliserna ska i första hand användas för yttre tjänst, är det sagt. Maj Axelsson, ordförande för ST inom Polisväsendet, tycker att det är olyckligt att Rikspolisstyrelsen inte själv får avgöra hur anslagen bäst bör nyttjas.

– Man låser fast polisväsendet. Det skulle i praktiken kunna vara så att man behöver 19 000 poliser och 1000 specialister, till exempel inom ekobrott och miljöbrott. Man borde inventera så att man använder rätt kompetens på rätt ställe. I dag har vi kommissarier som sitter och konterar fakturor. Min uppfattning är att man kunde frigöra fler poliser genom att anställa mer civil personal.

Maj Axelsson förutspår betydande följdkostnader i form av utrustning, lokaler och administrativt stöd när poliskåren utökas. Om budgeten inte skulle hålla äventyras i förlängningen civila jobb i en verksamhet där cirka 80 procent av utgifterna består av personalkostnader.

– Skulle vi komma till en situation där det inte finns medel så vet vi ju att det är civil personal man måste säga upp, konstaterar Maj Axelsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA