Undermålig tillsyn av överförmyndare

REVISION2006-03-07

Länsstyrelsernas tillsyn av överförmyndarna säkerställer inte grundläggande krav på likabehandling och rättssäkerhet, anser Riksrevisionen i en granskningsrapport.

Det är mycket allvarligt att vi idag har en tillsyn som inte klarar av att tillgodose utsatta människors rättssäkerhet och likabehandling. Regeringen och länsstyrelserna bör omgående vidta åtgärder för att förbättra tillsynen, säger riksrevisor Lennart Grufberg i ett pressmeddelande.

Överförmyndarverksamheten är en kommunal angelägenhet, men länsstyrelserna är skyldiga att utöva tillsyn över den. Riksrevisionens granskning bygger bland annat på att Justitieombudsmannen, JO, under en följd av år konstaterat omfattande brister i många överförmyndares verksamhet:

”Sammantaget visar Riksrevisionens granskning och JO:s tillsyn på en anmärkningsvärd omfattning av allvarliga brister i överförmyndarnas verksamhet. Dessa leder i slutändan till rättsförluster för de huvudmän som samhället har åtagit sig att skydda”, skriver Riksrevisionen.

Mer än en tredjedel av de inspektioner som länsstyrelserna faktiskt gjort har visat att överförmyndaren inte följt gällande regler. Trots det har var femte överförmyndare inte granskats alls de senaste tre och ett halvt åren.

När länsstyrelserna konstaterar felaktigheter hos överförmyndaren är det bara undantagsvis man informerar den berörda kommunen, och de senaste tio åren är det bara i en handfull fall felaktigheterna anmälts till polis eller åklagare, konstaterar Riksrevisionen.

Riksrevsionen anser också att regeringen bör överväga ett lagförslag om krav på viss formell kompetens hos den som väljs till överförmyndare.

Fakta Överförmyndare

o Överförmyndare utses av kommunfullmäktige och ska granska hur de som utsetts att vara ombud för en huvudman fullgör sitt uppdrag.

o 88 000 personer har en ställföreträdare i form av god man, förvaltare eller förmyndare. Deras samlade tillgångar är cirka 17,5 miljarder kronor.

o Närmare 40 procent av de granskningar länsstyrelserna genomför visar på brister i överförmyndarnas verksamhet.

o Trots att så många brister och felaktigheter påvisats har det bara en gång på tio år hänt att en länsstyrelse tagit intiativ för att entlediga en olämplig förmyndare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA