UKÄ föreslår öppna kurser på bred front
Universitetskanslersämbetet, UKÄ, föreslår att svenska lärosäten ska arrangera gratis internetbaserade kurser. I en rapport till regeringen anser UKÄ att sådana kurser kan lösa stora samhällsutmaningar.
Öppna nätbaserade kurser som är fritt tillgängliga via internet, så kallade Massive Open Online Courses, MOOCs, arrangeras av universitet och högskolor i många andra länder. I sådana kurser kan vem som helst delta, det enda som behövs är en internetanslutning och en dator, skriver UKÄ.
MOOCs har förekommit på några svenska lärosäten, men regelverket är oklart. Därför har UKÄ haft regeringens uppdrag att se över möjligheter och hinder kring utbildningsformen. I rapporten anser UKÄ att svenska universitet och högskolor ska få möjlighet att anordna MOOCs. UKÄ menar att kurserna ger nya möjligheter att nå ut med kunskap till stora grupper i samhället och kan hjälpa till att hantera stora samhällsutmaningar. Samtidigt synliggörs lärosätena ytterligare internationellt.
För att alla lärosäten ska ha möjlighet att utveckla öppna nätbaserade kurser bör staten avsätta särskilda medel, dels för anordnande av öppna nätbaserade kurser, dels för utveckling av digital högskolepedagogik, anser UKÄ. Själva utbildningen bör vara gratis, men lärosätena ska få ta ut en avgift för kursintyg, föreslår myndigheten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.