Tyska Bahn spionerade på anställda
Det tyska järnvägsbolaget Bahn har under tio år låtit en detektivbyrå spionera på tusentals anställda. Syftet var att upptäcka eventuell korruption i det statsägda företaget. ”Skandalöst”, säger en facklig företrädare.
Bahns huvudkontor försåg detektivbyrån Network i Berlin med två dataregister. Dels registret över Bahnpersonalens telefonnummer, adresser, löneuppgifter och bankkonton. Dels Bahns register över leverantörer och affärspartners, jämte deras adresser, telefonnummer samt kontonummer.
– Genom samkörningen skulle korrupt personal upptäckas, säger en uppsatt person i Bahns ledning till ST Press.
Operationerna gick under täcknamnen ”Ekorre”, ”Babylon”, ”Bikupan” och ”Oregano”. För dessa och ytterligare minst tolv hemliga screeningar betalade Bahn motsvarande åtta miljoner kronor till Network.
Resultatet: Under en tioårsperiod hittade detektivbyråns datorer drygt 240 misstänkta Bahnanställda. Några ansågs ha skickat falska fakturor till sin arbetsgivare, andra ansågs ha gjort sig skyldiga till bestickning.
Antalet var dock bara en bråkdel av alla som masskontrollerats –
173 000 under 2003 och 188 000 under 2006. Oklart är om screeningarna lett till några eller ens någon fällande dom.
– Bahns spioneri på sina egna anställda är skandalöst, säger Brigitte Klein som är taleskvinna för järnvägsfacket GDBA. Frågan är varför nästan hela personalen screenades, utan konkreta brottsmisstankar.
Den frågan försökte förbundsdagens trafikutskott få svar på i veckan. Utskottet hade kallat Bahns högste chef, Hartmut Mehdorn, och den ansvarige för ”Ekorre” och de övriga operationerna till ett förhör. Men Hartmut Mehdorn valde att skicka den ansvarige för screeningarna på semester och själv utebli. Istället skickade han ett par lägre Bahnchefer, med uppdrag att försvara det statliga bolaget.
– Det är helt oacceptabelt att Mehdorn inte kommer hit och svarar på frågor, protesterade den konservative utskottsledamoten Dirk Fischer i förbundsdagen.
Även polisen och datainspektionen har startat utredningar. Bland annat har det framkommit att Bahn med Networks hjälp jagat läckor bland Bahns högre chefer. Närmare bestämt vem som skrivit ett anonymt brev till tyska skattemyndigheter och tipsat om oegentligheter – i Bahns högsta ledning.
– Nu kräver vi alla korten på bordet, säger Brigitte Klein.
Hon utesluter inte att hennes fack GDBA kan komma att kräva skadestånd för alla oskyldigt screenade Bahnanställda. Samma tankar finns inom de konkurrerande facken Transnet och lokförarförbundet GdL. Eventuella krav får dock anstå till mars. Då är Hartmut Mehdorn på nytt kallad till förhör i förbundsdagen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.