”Tydligt att kvinnor har sämre arbetsmiljö”
Det behövs åtgärder mot stressen på statliga arbetsplatser, anser STs förbundsordförande Britta Lejon efter att ha tagit del av Arbetsgivarverkets senaste arbetsmiljöundersökning. Särskilt akut tycker hon att situationen är bland kvinnliga statsanställda.
Under torsdagen presenterade Arbetsgivarverket sin arbetsmiljöundersökning, som genomförs vartannat år. Undersökningen visar att statligt anställda är under hård belastning och att många känner sig väldigt stressade.
Varannan statsanställd upplever sig ha alldeles för mycket att göra på jobbet, och var fjärde anser sig ha det så stressigt att det inte finns tid att tänka på annat än arbetet, enligt undersökningen.
STs förbundsordförande Britta Lejon konstaterar att hon tyvärr känner igen bilden från tidigare undersökningar som gjorts av förbundet.
– Stressen är väldigt hög och det största arbetsmiljöproblemet, det här stämmer väldigt väl överens med vad vi sett under lång tid. Det är förstås också otroligt anmärkningsvärt att staten ligger så långt efter resten av arbetsmarknaden, säger hon.
För att komma till rätta med problemen behövs ytterligare resurser, anser Britta Lejon.
– Det måste bli fler anställda som delar på de här betungande och hårt utsatta jobben. Politikerna behöver se till att det finns ekonomiska förutsättningar för det och arbetsgivare måste ha mer fokus på förebyggande åtgärder.
Särskilt anmärkningsvärt är det enligt Britta Lejon att kvinnliga statsanställda upplever sin situation som så pass mycket sämre än de manliga kollegerna gör, och även jämfört med resten av arbetsmarknaden. I undersökningen svarar kvinnor att de upplever sämre möjligheter till inflytande och högre arbetsbelastning. Kvinnor tycker också att det är svårare att framföra kritiska synpunkter på arbetsförhållanden.
– Över hela linjen har kvinnor det sämre – diskriminering, mobbning, otillräcklighet och stress. Det är väldigt tydligt att staten inte tar sitt ansvar när det gäller kvinnors arbetsmiljö. Det tycker jag att Arbetsgivarverket borde se, lyfta upp och framför allt göra någonting åt, säger Britta Lejon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.