Tvist om pensionsålder
Om några veckor sker de första tvisteförhandlingarna om Försäkringskassans diskriminerande pensionsvillkor. Två män som nekats pension vid 60 har bett ST driva deras fall.
Det började med att en man på Försäkringskassan i Norrbotten ville gå i pension i augusti, men fick nej. Samma sak hände hans kollega i Stockholm. Båda har nu bett ST om hjälp.
De första tvisteförhandlingarna mellan ST och Arbetsgivarverket sker 27 september.
Enligt ombudsman Lennart Engquist räknar ST med att fler fall kan tillkomma under hösten.
Tvisten har sitt ursprung i övergångsbestämmelserna från ett gammalt pensionsavtal på Försäkringskassan: Kvinnor, som var anställda när ett nytt avtal skrevs, fick rätt att gå i pension vid 60 år. För män gällde 65 år.
Några män vid Försäkringskassan anmälde övergångsbestämmelserna till Jämo redan 2001. Frågan följde med Försäkringsanställdas förbund in i ST 2003.
När Försäkringskassan 1 januari i år förstatligades, komplicerades frågan ytterligare.
Parterna förhandlar fortfarande om en samlad lösning. Under tiden gäller det parterna blev överens om i de centrala förhandlingarna 2004: att endast kvinnor – födda 1947 eller tidigare – har rätt till pension vid 60 år. Cirka 500 män finns i samma ålderskategori.
Jämo har valt att inte driva frågan till AD och ST har å sin sida lovat Jämo att företräda de män som begär pension vid 60.
– Arbetsgivarverket har i tidigare samtal med ST pekat på en ”ventil”, en paragraf i det statliga pensionsavtalet, som skulle kunna utnyttjas för att bevilja enskilda individer bättre villkor än vad som finns i avtalet. Nu vill man uppenbarligen inte göra det, och då måste vi driva ärendet vidare, säger Lennart Engquist.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.