Tvekan inför anmälningsplikt
Sveriges Kommuner och Landsting är tveksamma till förslaget att myndigheter ska vara tvingade att polisanmäla om de misstänker fusk med bidrag.
Enligt regeringens förslag ska det bli enklare att döma en person som bidragsfuskar. Tidigare har åklagare varit tvungen att bevisa att den som anklagats för bidragsfusk medvetet ljugit för myndigheterna. Enligt det lagförslag som regeringen nu skickat till Lagrådet ska man kunna straffas för bidragsfusk om man varit oaktsam. Till exempel om man samtidigt fått både sjukpenning och a-kassa.
Enligt regeringsförslaget ska också myndigheter som upptäcker bidragsfusk bli skyldiga att anmäla fuskaren till polisen. Sveriges Kommuner och Landsting kritiserar den delen av förslaget, eftersom det aldrig varit på remiss och de myndigheter som berörs inte haft möjlighet att ge synpunkter på det.
– Det är en fråga som vi inte har tagit ställning till eftersom det tidigare förslaget från regeringen byggde på andra förutsättningar. Om vi ska ta ställning till frågan krävs det att regeringen skickar ut förslaget på remiss så att vi kan göra en ordentlig analys av de problem eller möjligheter det kan innebära, säger Hans Ekman, som är chef för den juridiska avdelningen hos Sveriges Kommuner och Landsting, till Dagens Eko.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.