Tvärstopp för de arbetslösa

AMS2003-07-30

Pengarna till arbetsplatspraktik och nya utbildningar för arbetslösa är slut. ”De arbetslösa blir inskrivna på förmedlingarna för tid och evighet” säger en handläggare.

Av:  Eva Spira

I år har budgeten för individuella åtgärder till de arbetslösa minskat med femton procent. Det har fått svåra följder för arbetsförmedlingarna både i Stockholms län och i landet i övrigt.

– Vi har inga pengar till arbetsplatspraktik och kan i princip inte ta in några nya i aktivitetsgarantin, förklarar Jan-Olof Jannebring, arbetsplats- och skyddsombud på arbetsförmedlingen i Järfälla, norr om Stockholm.

Förmedlingen har också fått vidkännas kraftiga personalneddragningar.

– Under de senaste åren har vi minskat från 29 till 15 anställda. Varje handläggare har hand om 300 till 350 arbetssökande, säger Jan-Olof Jannebring.

Och arbetsmarknaden har blivit kärvare. På förmedlingen finns bland annat ett hundratal personer från IT-sektorn inskrivna.

– Vi kan inte få ut dem i jobb. Det spelar ingen roll hur mycket pengar vi erbjuder arbetsgivarna. Det handlar om mycket kompetenta personer som kanske skulle kunna gå in som lärare, men sådana utbildningar handlas inte upp centralt. Och andra utbildningar har vi inte medel till.

De som drabbas hårdast är invandrarna, förklarar Jan-Olof Jannebring.

– De är utskrivna från svenskundervisningen, men många behöver ändå tolk. Hur de ska komma ut i arbetslivet – det vet inte jag. Vi har inget att erbjuda. När vi inte kan säga ja till någonting då känns det väldigt, väldigt jobbigt.

Jan-Olof Jannebring anser att medelsbristen drabbat hans arbetsförmedling hårt.

– Troligen för att vi haft väldigt bra resultat tidigare.

Arbetsplatspraktik är ofta det bästa sättet att slussa ut människor i arbete, säger Jan-Olof Jannebring.

– Det finns fortfarande pengar till företag som vill anställa arbetslösa. Men arbetsgivarna vill ofta inte anställa en person som varit arbetslös länge, om de inte får pröva dem först.

Det finns inte heller pengar till flyttbidrag.

– Om någon blir erbjuden jobb på annan ort, måste vi säga nej till bidrag.

Dessutom måste förmedlingen sänka antalet arbetslösa ungdomar som får hjälp av kommunen med att söka jobb från 20 till 10.

För dem som finns inom aktivitetsgarantin är pengar avsatta, men det finns knappast utrymme att ta in fler i garantin.

– Antalet ersättningsdagar har förlängts från 300 till 600 dagar. Men vad händer sedan?
Och situationen är lika dyster på andra förmedlingar:

– För dem som går utanför aktivitetsgarantin finns för närvarande inga pengar till åtgärder, säger Roger Rostmark, arbetsplatsombud på arbetsförmedlingen på Kungsholmen i Stockholm.

Även till hans kontor har det varit en stor tillströmning av IT-folk.

– Vi har fortfarande pengar till anställningsstöd, men min känsla är att arbetsgivarna inte anställer bara för pengarnas skull.

Även Arbetsförmedlingen Rehabilitering i Sollentuna har drabbats av budgetminskningarna:

– Vår verksamhet är inte jämförbar med den på andra arbetsförmedlingar. Vi har en annan målgrupp, allt från missbrukare till människor med arbetsskador, ofta i rörelseapparaten, säger Hasse Svala, handläggare i Sollentuna.

Ett av de mest verksamma instrumenten förmedlingen har är arbetspraktiken, förklarar han:

– Genom den kommer de arbetssökande ut och får visa upp sig. Tar man bort arbetspraktiken blir våra möjligheter också begränsade.

Carl-Axel Jansson, arbetsplatsombud och handläggare i Sollentuna säger att det handlar om en förtroendekris där både personal och kunder drabbas.

– De senaste veckorna har det blivit tvärstopp. Vi måste säga till människor att de tyvärr inte kan fullfölja det vi planerat och de har lagt ner en massa energi på.

Det är inte bara förmedlingarna i Stockholms län som berörts:

– Det ser lika illa ut i hela landet, säger Bent Nielsen, ordförande för ST-AMS.

Sedan i höstas har den öppna arbetslösheten ökat med en procentenhet till 5,1 procent enligt SCBs månadsstatistik.

– Jag tycker att det är märkligt att programanslagen minskas i en vikande konjunktur, samtidigt som behoven har ökat, kommenterar Bent Nielsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA