Tvångsvård hårdast mot pojkar

SIS2011-09-08

Pojkar utsätts för tuffare behandling än flickor på Statens institutionsstyrelses anläggningar. Det framgår av en kartläggning som myndigheten låtit utföra.

Vissa tvångsåtgärder används olika i vården av pojkar och flickor hos SiS. Personalen samtalar till exempel oftare med flickor både före och efter en åtgärd och är oftare tillsammans med dem när de skiljs av från övriga gruppen. Pojkar utsätts oftare för så kallad ytlig kroppsbesiktning och för drogtester, medan flickor oftare får egendom omhändertagen.

”Ett viktigt fynd som kom fram i intervjuerna med personalen är att de är mycket medvetna om det etiska dilemmat i tvångsvården. Det krävs stor varsamhet och respekt när man tillgriper tvångsåtgärder. Men samma personal berättar också att tvångsåtgärder är nödvändiga för att vården ska kunna bedrivas säkert, det vill säga för att minska riskerna för skador”, säger Caroline Björck, som lett arbetet med kartläggningen, i ett pressmeddelande.

Kartläggningen bygger på intern statistik och 29 intervjuer med institutionschefer och avdelningsföreståndare. Slutsatsen är att det finns en tuffare och mindre resonerande attityd gentemot pojkarna medan flickorna får större handlingsutrymme.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA