Två europeiska fack blir ett

FACKLIGT2008-11-28

Nu är det klart att de två europeiska organisationerna för offentliganställda går samman. De svenska facken har varit drivande i frågan.

Styrelsen för EPSU, som företräder offentligfacken gentemot EU, har beslutat föreslå att organisationen ska gå samman med den europeiska delen av Internationalen för stats- och kommunalanställda, ISKA.

– Jag är väldigt glad att man nu enats om att ISKAs europeiska del ska slås ihop med EPSU, säger STs förbundsordförande Annette Carnhede som också är ledamot i EPSUs styrelse. I takt med att EU växer känns det lite fel att ha en uppdelning av facken i en europeisk del och i en international.

Hon berättar att ST har jobbat för sammanslagning i flera år, på uppdrag från sina motsvarigheter inom de nordiska grannländerna.

– Ett problem är att vissa europeiska fackförbund är med i enbart en av organisationerna, men nu är vi eniga om att alla förbund ska vara med i både EPSU och ISKA.

Enligt Annette Carnhede har många östeuropeiska fackförbund inte råd att betala till båda organisationerna. Därför ska medlemsavgifterna under en övergångsperiod fram till 2012 delas upp mellan dem.

– Men det nya EPSU kan börja sitt arbete redan efter beslutet om sammanslagning. Det tas i maj nästa år, säger Annette Carnhede.

Iska har redan tidigare sagt ja till sammanslagning.

Europeiska fack

ISKA Europa är den europeiska delen av ISKA, Internationalen för offentliganställda. ISKAs arbete är inriktat på internationellt bistånd och solidaritetsarbete.

EPSU, European Federation of Public Service Unions, arbetar med offentligfacken och deras inflytande gentemot EU och den sociala dialogen.

ST är med i både ISKA och EPSU.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA