Två av tre får höjd a-kasseavgift

A-KASSAN2008-12-11

Två av tre kommer att få höjda a-kasseavgifter nästa år, trots regeringens förslag om en sänkning med 50 kronor. Det skriver TCO-ordföranden Sture Nordh i en debattartikel.

Den införda kopplingen mellan a-kasseavgift och antalet arbetslösa kommer att tvinga fram kraftiga höjningar av a-kasseavgifterna nästa år, skriver Sture Nordh i Dagens Nyheter. Dessutom kommer mängder av människor att stå helt utan försörjning när de förlorar jobbet, därför att de av ekonomiska skäl valt att avstå från a-kassan.

”Över en halv miljon arbetstagare netto lämnade a-kassorna sedan regeringen höjde avgifterna kraftigt den 1 januari 2007. Detta har regeringen till slut inte kunnat bortse ifrån. Det är en tickande bomb”, skriver Sture Nordh.

Om Arbetsförmedlingens prognos om en arbetslöshet på nio procent år 2010 stämmer så kommer 65 procent av medlemmarna att få höjd avgift på mer än 30 kronor per månad jämfört med i dag, visar den analys som TCO gjort. Då är regeringens föreslagna sänkning avräknad. TCO-ordföranden menar att risken är överhängande att ännu fler väljer bort det skydd som a-kassan ger när avgiften stiger.

Också för dem som är med i a-kassan innebär en eventuell arbetslöshet stora ekonomiska påfrestningar, skriver Sture Nordh. Taket för a-kassan är 18 700 kronor per månad. Den som före arbetslösheten haft en lön på 27 000 kronor i månaden och inte har kompletterande försäkringsskydd, kommer att tvingas anpassa sig till en inkomst på drygt 11 000 kronor efter skatt. Bara var fjärde som före arbetslösheten arbetat heltid får 80 procent av sin tidigare inkomst i ersättning. Tre fjärdedelar av de arbetslösa är i den meningen underförsäkrade.

TCO kräver att avgiften till a-kassan sänks så att i princip alla får en avgift på högst 90 kronor i månaden. Staten skulle mista 1,2 miljarder kronor i intäkter, men stimulera fler att gå in i a-kassan samtidigt som det ökar hushållens konsumtionsutrymme i lågkonjunkturen. TCO vill också att regeringen i ett första steg höjer den högsta dagpenningen i a-kassan till 972 kronor. Det skulle kosta i storleksordningen fem till sex miljarder kronor för 2009, varav cirka en tredjedel skulle komma tillbaka i form av ökade skatteintäkter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA