Många unga står utanför a-kassan

A-KASSAN2008-12-01

Det är framför allt yngre som nu står utan skydd vid arbetslöshet. Det visar en rapport från A-kassornas Samorganisation, SO.

Trots att antalet sysselsatta steg kraftigt under åren 2006-2008 har antalet nya medlemmar i a-kassan minskat kraftigt. Om utvecklingen av medlemstalen hade varit som före 2007, hade över en halv miljon fler personer haft det skydd som medlemskap ger, oberoende av hur de som är 55 år och äldre har agerat, menar SO. Rapporten bygger på a-kassornas statistik över in- och utflöden. Statistiken bygger på mätningar den 1 september 2004, 2006 och 2008.

Under perioden 2006-2008 förlorade a-kassorna många medlemmar i åldrarna 15-54 år. Antalet som inte längre har rätt till ersättning för inkomstbortfall ökade med nästan en kvarts miljon personer. Samtidigt minskade inflödet av nya medlemmar i åldrarna 15-34 år med mer än 100 000 jämfört med tidigare år. Den samlade effekten är enligt SO att minst 350 000 personer inte längre har ett inkomstskydd.

I jämförelse med hur medlemstalen utvecklats under de senaste decennierna, då medlemsantalet följt utvecklingen av arbetskraften, borde ytterligare uppemot 150 000 personer valt att bli medlemmar i en a-kassa. Det innebär enligt SOs rapport att en halv miljon färre har rätt till inkomstrelaterad arbetslöshetsförsäkring vid arbetslöshet.

Rapporten visar att flertalet av dem som lämnat a-kassorna under perioden 2006-2008 tillhör grupper med normal eller förhöjd risk för arbetslöshet, även om en stor grupp är äldre som är på väg att lämna arbetslivet och de som har en trygg anställning med liten risk för att bli arbetslösa.

De flesta av dem som lämnat upplever sig inte ha råd med försäkringen eller är osäkra på om de skulle vara berättigade till ersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA