Trögt i arbetet mot diskriminering
Myndigheters arbete mot diskriminering stannar ofta vid utbildning. Det noterar Statskontoret, som granskat åtta statliga myndigheter.
De åtta myndigheterna hade alla fått särskilda uppdrag från regeringen att arbeta mot diskriminering. Det var dåvarande Arbetsmarknadsstyrelsen, tre försvarsmyndigheter och rättskedjans fyra instanser: polisen, åklagarna, domstolarna och kriminalvården.
Vissa av de utvalda myndigheterna hade ambitioner att göra kartläggningar och analyser, men lite förverkligades. Inte heller har styrning och planering i form av handlingsplaner och strategier lett till någon omfattande utveckling, konstaterar Statskontoret. Och det finns få exempel på att uppdragen lever kvar i dag.
Men försvarsmyndigheterna utgör ett undantag. Försvarsmakten, Pliktverket och Försvarshögskolan startade ett samverkansråd som fortfarande är aktivt. Rådet samordnar framför allt praktiska insatser kring utbildning, rekrytering och information. Rådet används också för erfarenhetsutbyte, och det samordnar riktlinjer i frågor om jämställdhet och likabehandling.
För att arbetet mot diskriminering ska få bättre genomslag föreslår Statskontoret att man ska undvika särlösningar som projekt eller särskilda uppdrag. Formerna för erfarenhetsutbyte mellan myndigheterna behöver utvecklas, och myndighetscheferna måste få utbildning och kompetensutveckling i diskrimineringsfrågor.
Statskontoret anser också att uppföljningar bör inriktas på vilka resultat som myndigheterna uppnått, snarare än vilka åtgärder de planerar och genomför.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.