Toastädning på anstalt vållar konflikt

KRIMINALVÅRDEN2024-11-26

Skyddsombud inom Kriminalvården kräver att arbetsgivaren omgående anställer städpersonal på anstalten i Gävle. Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket har kontor och toalett på ett lärcentrum inte städats på ett och ett halvt år, något som tidningen Arbetarskydd var först med att rapportera.

I anmälan till Arbetsmiljöverket hävdas att bristerna i städningen på anstalten i Gävle utgör en hälsofara. Enligt anmälan har kontor och toalett på ett lärcentrum inte städats sedan april 2023.

”I sitt ostädade skick ökar risken för att smitta sprider sig på kontoret. I och med den flytt som i närtid utförts av ett annat lärcentrum finns smittskyddsproblematik även i dessa lokaler sedan september 2024”, skriver skyddsombudet för fysisk arbetsmiljö och huvudskyddsombudet för social och organisatorisk arbetsmiljö i anmälan.

Enligt skyddsombuden har ärendet tagits upp av skyddsorganisationen under ett och ett halvt års tid i olika forum med arbetsgivaren. Det har lyfts i mejl, i samband med uppföljning av riskbedömning, tagits upp muntligt i både informella och formella sammanhang, i skyddskommitté såväl som med anstaltens ansvarige kriminalvårdsinspektör samt till rektor och rektors chefsstöd upprepade gånger.

Skyddsombuden framhåller i anmälan vikten av att städning påbörjas snaras och görs på ett korrekt sätt, särskilt med tanke på den ökade risken för smittspridning under vinterhalvåret.

”Den fysiska miljön riskerar bli en sanitär olägenhet och gör att fler anställda i olika arbetslag sprider smitta och på så sätt också ökar risken för stress och underbemanning”, skriver skyddsombuden.

Enligt arbetsgivaren finns inget utrymme i organisation och budget att anställa egen städpersonal. I svaret till Arbetsmiljöverket skriver Kriminalvården också att extern städning inte får göras i lokaler där klienter vistas eller där städare kan komma i kontakt med klienter. Enligt skrivelsen kan Kriminalvården inte garantera externa städares säkerhet.

Arbetsgivaren föreslår att man helt enkelt kan stänga den aktuella personaltoaletten om den ses som en sanitär olägenhet, eftersom personalen kan använda en klienttoalett eller lämna lokalen och använda en annan toalett. Enligt den arbetsmiljöansvarige kriminalvårdsinspektören finns det dessutom många toaletter inom en till två minuters promenad från lärcentrum. Skyddsombuden anser dock att detta är uteslutet, eftersom en kollega då lämnas ensam.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA