Bild: Mostphotos

Tjugo personer varslas på Vy Tåg

SPÅRTRAFIKEN2024-09-03

När SJ tar över nattrafiken från Stockholm till Narvik får ombordpersonalen följa med till den nya arbetsgivaren, medan den tidigare trafikutföraren Vy Tåg varslar 20 tjänstemän om uppsägning, skriver Arbetsvärlden.

Den 1 december tar SJ över nattågen mellan Stockholm och Narvik från den nuvarande operatören Vy Tåg. Förhandlingarna om vilka anställda på Vy som kommer att få fortsatt anställning av SJ är ännu inte avslutade, skriver Arbetsvärlden.

I avvaktan på utfallet av förhandlingarna har Vy Tåg enligt tidningen beslutat att varsla 20 av sina 60 anställda tjänstemän om uppsägning.

”Det kommer sig av att vi kommer tappa en av våra största affärer och vi behöver anpassa kostymen efter nya förutsättningar”, förklarar Marie Torneus, pressansvarig på Vy Tåg, för Arbetsvärlden.

SJ har enligt Marie Torneus gett Vy Tåg besked om att bolaget är berett att ta över åkandepersonalen, men när det gäller de administrativa tjänsterna har inget besked lämnats.

Att det är tjänstemännen som varslas förklarar Tomas Fröstberg, ombudsman på ST, med att tåg inte kan köras utan ombordpersonal och att det råder allmän lokförarbrist. Han säger till Arbetsvärlden att han inte är förvånad över beskedet från Vy Tåg och att det är så det brukar gå till i branschen:

”Det är krass kapitalism. Det är en följd av systemet med upphandlad trafik där medarbetarna sätts i pant och deras anställningstrygghet spelas med när man byter operatör. Nu blir det så här och medarbetarna får ta smällen och vet inte om de har ett jobb om tre månader, eller två veckor. Det är cyniskt”, säger Tomas Fröstberg till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA