Tio myndigheter satsar på jämställdhet

JÄMSTÄLLDHET2009-02-19

Tio myndigheter har tackat ja till att arbeta strukturerat och systematiskt med att öka andelen kvinnor i ledande befattning under de närmaste åren. Det meddelar Kompetensrådet för utveckling i staten, Krus.

I dag är hälften av de anställda inom staten kvinnor. Men bara 34 procent av cheferna är kvinnor och dubbelt så många män som kvinnor har tjänster med hög svårighetsgrad. Dessutom ligger kvinnornas löner nästan 14 procent lägre än männens. 

Krus startade 1 januari 2009 och en av myndighetens viktigaste uppgifter är att genomföra ett treårigt program för kvinnors karriärutveckling i staten.

De tio myndigheter som tackat ja till satsningen kommer att redovisa nio olika nyckeltal med bäring på jämställdhet enligt ett speciellt index, Jämix. Nyckeltalen handlar bland annat om könsfördelningen i ledningsgruppen, i chefskap och i olika yrkesgrupper, men också om uttag av föräldraledighet och sjukfrånvaro.

– Jämix kan användas för att mäta nuläget och för att följa upp vad man uppnår, men också för att jämföra sig med andra myndigheter och sektorer, säger Marie Christine Taylor, som är projektledare på Krus.

I satsningen ingår även ett seminarium med ledningsgruppen och att ta fram ett beslutsunderlag för förändringar. Två förändringsledare och två framtida ledare ska väljas ut av myndighetschefen.

– De senare ska vara en man och en kvinna med potential för att växa in i stora uppgifter framöver, säger Marie Christine Taylor.

Efter att ha genomgått en serie seminarier ska de analysera verksamheten tillsammans med kollegor.

– Efter det här året ska det finnas ett underlag som ledningen kan agera på, som leder till fler kvinnor på ledande befattningar framöver och därmed också till minskade löneskillnader, säger Marie Christine Taylor.

Deltagande myndigheter

De myndigheter som deltar är Banverket, Fortifikationsverket, Försvarshögskolan, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Länsstyrelsen i Norrbottens län, Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet inkl. landsarkiven, Rikspolisstyrelsen/Polisorganisationen och Statens jordbruksverk.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Inlagt av Hans Fredbäck (ej verifierad) mån, 02/23/2009 - 23:40
Fortifikationsverket har varit en grabbig organisation, men nu tycks tjejerna återta rättmätiga positioner. Mycket är betingat av naturliga samhällsfenomen som har att göra med inriktningen på grundutbildningen. Bra för Sverige om rätt kvinna hamnar på rätt plats. Tråkigt om det "satsas" fel och man bygger upp konstlade motsättningar. Kvotering och liknande "förturer" skapar fler problem än de löser.
Behåll Sören Häggroth som värderingskonsult! Det enklaste är väl att jämna ut ev. löneskillnader? Bara att definiera "könsoberoende" tjänster och arbetsuppgifter! När får GD en manlig sekreterare? Kul tanke! Tänk om alla DUC blir kvinnor? Karl-Erik! Håll ställningarna!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA