Tingsrätten avslår Teslas begäran
Solna tingsrätt avslår Teslas begäran om att genast få tillgång till sin post. Postnord får i stället tre dagar på sig att yttra sig om de uteblivna leveranserna. Samtidigt beslutade domstolen att det finns förutsättningar för att utfärda en stämning mot Postnord.
IF Metall och biltillverkaren Tesla är sedan i slutet av oktober i konflikt, eftersom företaget inte vill teckna kollektivavtal.
På grund av STs och Sekos sympatiåtgärd, en gemensam blockad mot Postnords leveranser till Tesla, har biltillverkaren inte fått tillgång till sina registreringsskyltar som uteslutande levereras av Postnord.
Tesla har därför stämt både Transportstyrelsen, som utfärdar skyltarna, och Postnord i tingsrätten. Företaget har i stämningen begärt att omedelbart få tillgång till sin post i avvaktan på tingsrättens beslut om stämning och eventuella dom.
Under tisdagen kom Solna tingsrätt med ett beslut kring Postnords leveranser till Tesla.
Biltillverkaren får inte direkt tillgång till de registreringsskyltar som i nuläget befinner sig hos Postnord, eftersom tingsrätten inte anser att det är motiverat med ett omedelbart beslut. I stället får nu logistikbolaget tre dagar på sig att svara i ärendet.
Samtidigt anser tingsrätten att det finns förutsättningar för att utfärda en stämning mot Postnord i tvisten om de uteblivna leveranserna, och där ges Postnord två veckor på sig att inkomma med ett fullständigt svar. Därefter fattar tingsrätten ett slutgiltigt beslut i den frågan.
Under måndagen beslutade Norrköpings tingsrätt, som hanterar stämningsansökan mot Transportstyrelsen, att myndigheten måste låta Tesla hämta ut registreringsskyltarna hos tillverkaren Scandinavian Motorcenter, enligt Aftonbladet. Går myndigheten inte med på det inom sju dagar väntar böter på en miljon kronor.
STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar ifrågasätter beslutet som gäller Transportstyrelsen i ett pressmeddelande. Förbundet anser att tingsrättens beslut bryter mot flera gällande svenska lagar och innebär att myndighetsutövningen flyttas till ett privat företag.
”Det finns inget lagstöd för att Transportstyrelsen ska tvingas delegera den myndighetsutövningen till ett företag, bara för att ett stort amerikanskt multinationellt bolag vill ha det så. Det interimistiska beslutet i Norrköpings tingsrätt kan därför ifrågasättas”, konstaterar Åsa Erba Stenhammar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.