Timanställda får ingen ob-ersättning
Försäkringskassan i Östersund har timanställt 80 personer för att klara utbetalningarna av aktivitetsstöd. De ska arbeta kvällar och helger, men får inte någon ob-ersättning. Facket är kritiskt.
– Det hade varit en bättre lösning att visstidsanställa, säger ST-sektionens ordförande Sven Graff. Men arbetsgivaren vill ha en kader som man kan säga tack och hej till när det passar.
De timanställda ska jobba motsvarande cirka 20 procent av en heltid. Deras arbetstider är i huvudsak utanför kontorstid, eftersom de annars inte skulle få plats på kontoret.
Flera av dem har nyligen haft tidsbegränsade heltidsjobb på Försäkringskassan.
– Timanställningar är ok när vi tar in studenter, anser Sven Graff, men de är inte så många nu. De flesta som kommer är arbetslösa.
En av dem är Madeleine Cseplö, som går från sommarvikariat till timanställning.
– I somras pratades det mycket om att det skulle bli tillsvidareanställningar, men nu har vi inte ens fått löfte om ett visst antal timmar per månad. Vi får reda på dagen innan om vi behövs eller inte.
14 får visstidsjobb
Diskussionerna mellan parterna har nu lett till att 14 av de ursprungligen 94 timanställda erbjuds visstidsanställning fram till årsskiftet. Ett steg i rätt riktning, tycker Sven Graff.
ST-sektionen har också stridit för att de timanställda ska få ersättning för de obekväma arbetstider de har, men utan framgång.
– Problemet är att vi inte har krontalspåslag vid obekväm arbetstid, utan en procent på månadslönen. Arbetsgivaren gör alltså inget formellt fel, så nu har vi krävt att man i stället ska höja timersättningen.
»Man halkar nedåt«
Madeleine Cseplö tycker att lönen – 97 kronor i timmen – är för låg för att kompensera för avsaknaden av ob-tillägg.
– Man halkar nedåt i stället för att komma vidare. Jag och många andra har det här jobbet som enda levebröd.
Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan, anser att timanställningar har använts på ett sätt som gränsar till missbruk på flera ställen inom kassan.
– Vi har i princip accepterat studentpooler i verksamheten, men man kan uppleva det som oetiskt när man utnyttjar personer som behöver ett heltidsjobb.
Det pågår ett partsgemensamt arbete om hur man ska lösa
bemanningen vid arbetstoppar. Problemen har blivit mycket större efter Försäkringskassans omorganisation, framhåller Siv Norlin.
– Tidigare jobbade man med olika ärendeslag på en arbetsplats, och man kunde gå in och stötta varandra. Nu är verksamheten koncentrerad, och vissa kontor arbetar enbart med aktivitetsstöd.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.