![](/sites/publikt/files/2025-02/Linn-Johansson-Tillv%C3%A4xtverket_foto-privat_citat.png)
Tillväxtverket säger upp personal
Efter en lång omställningsprocess är förhandlingarna på Tillväxtverket nu avslutade. 14 medarbetare får lämna sina jobb, färre än vad som först befarades. ”Det är blandade känslor”, säger Linn Johansson, tillförordnad avdelningsordförande för ST inom Tillväxtverket.
Redan förra våren – innan den pågående övertalighetsprocessen var avklarad – informerades ST inom Tillväxtverket att det skulle komma en ny omgång uppsägningar.
Under tisdagen avslutades förhandlingarna formellt för den andra omgången. När förhandlingarna inleddes i november riskerade 22 medarbetare att förlora sina jobb. När papperna nu skrivits under står det klart att antalet uppsägningar stannar vid 14.
– Det är blandade känslor. Det är skönt att vi gått i mål och får en tydlighet, många har vetat om att de legat i riskzonen. Samtidigt är det ett tufft besked att få, säger Linn Johansson, tillförordnad avdelningsordförande för ST inom Tillväxtverket.
Uppsägningarna motiveras med att myndigheten inte längre behöver alla medarbetare som anställdes för att hantera korttidspermitteringar under pandemin, samt med att det är nödvändigt att spara pengar sedan myndighetens anslag minskat.
Omställningsprocessen har nu pågått i över ett år. Linn Johansson vill lyfta fram att många har omplacerats eller lyckats hitta ett nytt jobb under tiden.
– När vi började titta på det här var det 61 personer som konstaterades övertaliga. Nu när vi är klara konstaterar vi att det är sammanlagt 34 anställda som avses sägas upp i de här två omgångarna.
Hon håller öppet för att antalet kan justeras om ytterligare omplaceringar kan göras innan uppsägningarna träder i kraft i nästa vecka.
Bland dem som nu sägs upp finns främst medarbetare som haft enklare juristtjänster, arbetat med olika slags handläggning samt inom it-förvaltning och support.
– Samtidigt ser vi att vi kommer att behöva rekrytera framöver, och det väcker frågor. Vi har haft kompetenser anpassade till korttidsstödet, som vi inte behöver på samma sätt längre, men nu har vi nya uppdrag på väg in som kräver andra kompetenser, säger Linn Johansson.
Hon betonar vikten av tydlighet från såväl arbetsgivare som fack om att den kompetensprofil som efterfrågas kan förändras. Vilka kompetenser som kan behövas är ännu inte uttalat, men enligt Linn Johansson kan det finnas en koppling till att Tillväxtverket eventuellt ska bli en beredskapsmyndighet.
ST inom Tillväxtverket fokuserar nu på att bevaka nytillkomna tjänster och analysera det framtida personalbehovet. Förhoppningen är att matcha dessa med de 14 medarbetare som annars sägs upp i nästa vecka.
– Vi ser över det här in i det sista, säger Linn Johansson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.