Ett tjugotal anställda kan få lämna Tillväxtverket
Tidigare i höstas avslutade Tillväxtverket förhandlingar om övertalighet – men nu befinner sig myndigheten i en ny runda. Ett tjugotal anställda riskerar att sägas upp. ”Många hör av sig och är oroliga”, säger Linn Johansson, tillförordnad avdelningsordförande för ST på myndigheten.
I veckan inleddes förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare om de personer som kan få lämna sina jobb på Tillväxtverket. Initialt handlade det om 25 anställda, ett antal som i början av veckan var nere i 22.
– Både vi och arbetsgivaren fortsätter att jobba för att hitta omplaceringar, så antalet kan ändras från dag till dag, säger Linn Johansson, tillförordnad avdelningsordförande för ST inom Tillväxtverket.
De pågående förhandlingarna innebär början på slutet av en lång process. Som ansvarig myndighet för systemet med korttidspermitteringar under pandemin anställde Tillväxtverket många medarbetare för att klara av uppdraget. Merparten av de permitteringsrelaterade anställningarna avslutades 2022 – men upplägget har fått vissa följdverkningar.
– Vissa medarbetare började med vetskap om att deras uppdrag skulle ta slut, men sedan lasades de in och fick tillsvidareanställningar. Slutförandet av korttidsuppdraget har också i viss mån fortsatt in på det här året, så det har funnits arbetsuppgifter. Andra medarbetare har letat sig vidare och omplacerats på andra delar av myndigheten, säger Linn Johansson.
Samtidigt har Tillväxtverket fått minskade anslag. I våras inleddes en övertalighetsprocess som resulterade i att 22 personer sades upp för att minska kostnaderna.
Men redan i början av året fick ST veta att ytterligare nedskärningar skulle bli aktuella på grund av budgetläget inför 2025.
Om den första rundan uppsägningar – där främst handläggare och juridiska tjänster drabbades – var logisk ur ett pandemiperspektiv, upplevs den nuvarande processen som desto mer oförutsägbar, säger Linn Johansson.
– Nu är det inte lika tydligt för dem som jobbar här vilka som kommer att drabbas av arbetsbristen. Arbetsgivaren har gjort en total översyn av alla arbetsuppgifter och det här slår bredare, där olika typer av handläggare och stödfunktioner drabbas.
Efter den pågående neddragningen kommer Tillväxtverket att ha något färre anställda än före pandemin, på grund av effektiviseringskraven, säger Linn Johansson.
ST-avdelningen har fått arbeta parallellt med de båda processerna under året, något som har gjort det svårt att kommunicera med medlemmarna om läget.
En annan komplicerande omständighet har varit att alla i avdelningsstyrelsen var nya i sin roll.
– Vi är en ganska liten styrelse, bara fyra personer för tillfället, och ingen av oss har hanterat stora verksamhetsomställningar förut. Det är första gången vi förhandlar om övertalighet, första gången vi hanterar turordningsreglerna, varje vecka har det varit något nytt att sätta sig in i, säger Linn Johansson.
De har fått stor hjälp av STs centrala ombudsman, säger hon. Mycket har de fått lära sig efter hand.
– Vi fyra har verkligen behövt varandra. Det gjort att vi klarat av det här. Det har så klart känts väldigt tungt ibland, det har kunnat kännas hopplöst, och svårt att förhandla om människor som kunnat bli av med jobbet. Men vi har lagt vårt fokus på att det ska gå rätt till, och på att informera medlemmarna. Och det har vår ombudsman sagt, att vi inte verkat uppgivna, säger Linn Johansson.
Den första övertalighetsprocessen pågick under lång tid, vilket ledde till en frustration på arbetsplatsen, menar hon. Den nuvarande processen löper smidigare, delvis tack vare lärdomar som STs avdelningsstyrelse drog efter den första vändan. Nu har de bättre koll på underlagen, de centrala frågorna och när det är rätt att ifrågasätta arbetsgivarens ställningstaganden, berättar Linn Johansson.
– Något jag vill tipsa andra som är nya i en sådan här situation om är att verkligen ta stöd av den centrala ombudsmannen på förbundet. Det har varit väldigt skönt att stämma av om vi tänkt rätt kring olika saker.
Just nu hör många medlemmar av sig till ST-styrelsen på Tillväxtverket och är oroliga, berättar Linn Johansson. Osäkerheten kring vilka som ska drabbas är stor.
Målet är att avsluta förhandlingen före jul.
– Men jag tror inte vi hinner. Och jag tror heller inte att man vill ge beskedet då, några dagar före jul, säger Linn Johansson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.