Tilltro till säkerheten inom svenska Regeringskansliet

REGERINGSKANSLIET2011-08-17

Sommarens terrorhändelser påminner om att även det svenska Regeringskansliet kan vara en måltavla för extremister. Men personalen känner ingen oro. Man hyser tillit till säkerhetsåtgärderna.

Bombdådet i Oslo och skottdramat på försvarsdepartementet i Tallinn visar att terrorister mycket väl skulle kunna välja ut Regeringskansliet som mål.

Men utåt är kansliets säkerhetspersonal förtegen:

– Vi har en policy att inte kommentera vår egen säkerhet. Om det gäller vidtagna åtgärder till följd av det som hänt i Oslo så hänvisar vi till Säkerhetspolisen, säger Andreas Heuer, säkerhetschef vid Regeringskansliets förvaltningsavdelning, enheten för beredskap och säkerhet.
 
Säkerhetspolisen meddelar att hotnivån för Sverige är oförändrad sedan oktober 2010.
 
På Regeringskansliet börjar vardagsbestyren komma igång som vanligt igen efter semestern, enligt Anita Engvoll, ordförande för ST inom Regeringskansliet.
 
– Jag uppfattar inte att det finns en oro hos personalen. Vi har nog högt förtroende för vår säkerhetsorganisation. Säkerhetsrutinerna sågs över tidigare. Bland annat sedan den där självmordsbombaren sprängde sig på Drottninggatan.
 
Efter den händelsen införde Regeringskansliet strängare inpasseringsrutiner.
 
– Vi är tvungna att legitimera oss. I synnerhet innan vi kommer in på Rosenbad. Det är en enorm uppstramning, säger Anita Engvoll.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA