Tidningen Glöd läggs ner

TIDNINGAR2009-06-22

Folkhälsoinstitutet lägger ner sin ungdomstidning Glöd i höst. Samtidigt har Arbetsförmedlingen beslutat att behålla den nedläggningshotade tidningen Arbetsmarknaden.

I nitton år har Folkhälsoinstitutet gett ut tidningen Glöd. Den handlar om sex och samlevnad och vänder sig till läsare mellan 13 och 19 år. Efter ett lång tid av nedläggningshot har nu det slutliga beskedet kommit: höstens nummer blir det sista.

– Det var ett beslut från generaldirektören, för att vi saknar regeringsuppdrag för att ge ut tidningen, säger Gertrud Svensén, som är en av tidningens två redaktörer.

Glöd har hotats av nedläggning ända sedan Socialstyrelsen tog över hiv- och aidsfrågor från Folkhälsoinstitutet 2006. Under två år har tidningen sedan samfinansierats av de båda myndigheterna, men i dag är ingen beredd att betala för en fortsatt utgivning. De två redaktörerna har tidsbegränsade anställningar.

Samtidigt har Arbetsförmedlingen gått i motsatt riktning och valt att behålla sin tidning Arbetsmarknaden. Beslutet kom för några dagar sedan.

– Vi befarade att tidningen skulle göras om till en ren informationsprodukt. Men nu har vi fått löfte om att journalistiken ska få leva kvar. Det är förstås väldigt roligt, säger Fredrik Wolffelt, redaktör och reporter på Arbetsmarknaden.

Tidningen, som ”utifrån journalistiska principer” skildrar utvecklingen på arbetsmarknaden, kommer ut med sex nummer om året. Men framöver kommer varje nummer av tidningen att förses med en bilaga på 4-8 sidor som har Arbetsförmedlingen som avsändare. De sidorna produceras av Arbetsförmedlingens informationsavdelning, och inte av tidningens redaktion.

– Det är viktigt att de sidorna är tydligt märkta, så att man förstår att de har en annan avsändare, säger Fredrik Wolffelt.

Han medger att det skulle kunna uppstå en intressekonflikt mellan tidningens olika delar.

– Till exempel kanske de vill lyfta fram en viss arbetsmarknadspolitisk insats, medan vi har ett större intresse av att journalistiskt vrida och vända på alla fakta. Men då får det väl bli precis så, säger Fredrik Wolffelt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Media
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA