Annons:

Bild: Mostphotos

Tesla förlorade i rätten igen

FACKLIGT2024-10-11

Solna tingsrätt avslår Teslas yrkande om att få ta del av sin post. Bilföretaget stämde förra året Postnord för uteblivna leveranser, en följd av den blockad ST och Seko inlett i syfte att få Tesla att teckna kollektivavtal.

Stämningen som Tesla lämnade in till Solna tingsrätt förra hösten är kopplad till företagets konflikt med IF Metall. Bilföretaget har under lång tid vägrat att teckna kollektivavtal med fackförbundet.

I en sympatiåtgärd stoppade fackförbunden ST och Seko Postnords leveranser av paket och brev till bolaget, vilket bland annat ledde till att Tesla inte fick registreringsskyltar till sina bilar.

Tesla stämde därefter Postnord i Solna tingsrätt i ett försök att få ta del av sin post. Men tingsrätten avslår nu alltså företagets yrkande. Tingsrätten har sedan tidigare fattat ett beslut som inneburit att Tesla inte fått ta del av sina försändelser under den tid som processen pågått. Det beslutet överklagade Tesla till Högsta domstolen, som dock inte medgav prövningstillstånd.

I den nya domen konstaterar tingsrätten att ett bifall till Teslas yrkande skulle innebära ett ingripande i en arbetsmarknadskonflikt och att fackens blockad, som har grundlagsskydd i regeringsformen, ogiltigförklarades. Därför saknar domstolen laglig möjlighet att fatta ett beslut i bilföretagets favör.

STs förbundsordförande Britta Lejon har kommenterat domen i ett pressmeddelande:

”Det är ett mycket välkommet utslag, även om det var väntat. Men egentligen borde inte tingsrätten ha behövt hantera detta överhuvudtaget. I Sverige hanterar vi generellt arbetsmarknadskonflikter genom förhandlingar, inte genom domstolar”, konstaterar hon.

Fackens blockad utvidgades tidigare i veckan, sedan det framkommit att Tesla försökt runda den genom att använda sig av nya adresser.

Tesla har i en annan rättsprocess även stämt Transportstyrelsen, i syfte att få rätt att hämta ut sina registreringsskyltar på plats hos myndigheten. Norrköpings tingsrätt konstaterade i mars i år att den inte hade behörighet att pröva frågan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Fackligt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA