TCO vill ha sänkt statsskatt
För många vanliga akademiker försvinner mer än hälften av en löneökning i skatt. Bilden av att den statliga skatten betalas av de rika är falsk, påpekar TCOs ordförande Sture Nordh.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet, skriven tillsammans med Peter Egardt, ordförande i Stockholms handelskammare, kräver Sture Nordh att inkomstskatten reformeras:
”Effekten av skattesystemets utformning gör att många människor inte ens får tre procent mer i plånboken om lönen ökar med fyra procent. Detta slår särskilt hårt mot unga akademiker.”
Efter en uppgörelse över den politiska blockgränsen gjordes en skatteomläggning år 1991. Meningen var att vanliga inkomsttagare skulle betala 30 procent av sin inkomst i skatt och höginkomsttagare (15 procent av de skattskyldiga) skulle betala 50 procent på belopp överskridande en viss gräns, den så kallade brytpunkten.
I dag ligger den brytpunkten vid en månadslön på 27 383 kronor – en vanlig lönenivå för en akademiker som sedan några år etablerat sig på arbetsmarknaden, skriver Sture Nordh och Peter Egardt. Tanken att bara 15 procent skulle betala statlig skatt har urholkats av två skäl – dels har brytpunkten inte räknats upp i takt med löneutvecklingen, dels har alltfler unga valt att studera vidare.
Handelskammaren och TCO föreslår att högst 25 procent av de heltidsarbetande ska betala statlig skatt. Det skulle innebära att brytpunkten flyttas till 31 000 kronor per månad. Artikelförfattarna vill också avskaffa värnskatten:
”Sveriges framtida utveckling och tillväxt finns i högkvalificerade jobb. Om vi ska kunna motivera unga människor att lägga fem år av sitt liv på akademiska studier måste det också finnas ekonomiska morötter. Dagens skattesystem sätter en effektiv ekonomisk bromskloss just där det skadar som mest.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.