TCO tonar ned utbildningssatsning

UTBILDNING2008-09-02

Regeringen vill lägga 1,8 miljarder kronor på yrkesutbildning de kommande tre åren. Men enligt TCO är satsningen en illusion.

I budgetpropositionen tänker regeringen lägga förslag om utökad yrkesutbildning. Det pågående försöket med lärlingsutbildning på gymnasienivå utvidgas, mer pengar ges till yrkesutbildningar inom komvux och en yrkeshögskola inrättas. Under en treårsperiod kostar detta 1,8 miljarder kronor.

Yrkeshögskolan ska samla de eftergymnasiala utbildningar som inte ingår i högskolan, bland annat det som kallas kvalificerad yrkesutbildning.

Jana Fromm, utredare på den fackliga centralorganisationen TCO, säger i en kommentar att pengatillskottet är positivt och att det är bra med en yrkeshögskola. Men TCO påpekar samtidigt att satsningen motsvarar de neddragningar regeringen gjorde på vuxenutbildningen förra året. För Komvux del blir det bara en delvis återställning.

TCO tycker också att förslaget rimmar illa med Gymnasieutredningens förslag att begränsa utbildningen i svenska och engelska för elever på yrkesförberedande gymnasieprogram. Begränsningen innebär att eleverna inte får behörighet att läsa vid högskolan.

Det är en självklarhet att alla ska ha möjlighet att studera på högskolan, anser TCO. Dessutom är goda kunskaper i svenska och engelska en förutsättning för att kunna fungera väl i samhälle och arbetsliv, skriver man i sin kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA