TCO ser inte Tyskland som förebild

ARBETSMARKNAD2016-04-22

Den tyska låglönepolitiken bör inte vara någon förebild för Sverige. Det skriver TCOs chefsekonom Göran Zettergren i en replik till Arbetsmarknadsekonomiska rådets debattartikel häromdagen.

Sverige och Tyskland har mycket gemensamt, konstaterar Göran Zettergren i sin debattartikel i Dagens Nyheter. Båda har konkurrenskraftiga exportinriktade ekonomier där liknande reformer på arbetsmarknaden har genomförts. Men när det gäller lönebildningen finns det stora skillnader:

Enligt Göran Zettergren har de låga lönerna i Tyskland inte skapat några nya jobb. Antalet arbetade timmar i tjänstebranscherna har inte bara ökat långsammare än i motsvarande branscher i Sverige, de har också ökat långsammare än i övriga branscher i Tyskland. Förklaringen till att sysselsättningen i Tyskland ändå stigit, trots färre arbetade timmar, är att medelarbetstiden minskades. Tyskarna delade helt enkelt på jobben och Tyskland har i dag den lägsta medelarbetstiden i hela OECD, konstaterar Göran Zettergren.

”Jag har svårt att se hur någon kan hävda att den tyska arbetsmarknadspolitiken är en förebild för Sverige. Vi måste sluta prata om låga löner och börja satsa på att skapa fler och bättre jobb”, skriver han.

Enligt Göran Zettergren omsätts drygt 900 000 jobb i Sverige varje år. Jobb försvinner och nya skapas. Han menar att omställningstrycket kommer att öka i Sverige.

”Utbildning och vidareutbildning kommer att spela en ännu viktigare roll i framtiden. Det borde vara vårt fokus, istället för att fortsätta förespråka en modell som inte ens tyskarna själva vill behålla.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA