TCO kritisk till brottsutdrag

ARBETSRÄTT2012-03-30

TCO-juristen Samuel Engblom är kritisk mot att antalet registerutdrag för anställningsändamål har exploderat. Enligt en studie har antalet ökat från 10 000 på 1990-talet till 177 000 i fjol.

Forskaren Christel Backman på Göteborgs Universitet håller på med en avhandling om just belastningsregistret, skriver Dagens Nyheter, DN. Hon konstaterar att det under 1990-talet handlade främst om utdrag i andra ärenden än i samband med anställning, till exempel att få visum.

Men enligt Rikspolisstyrelsen, RPS, beställs numer tre av fyra registerutdrag för att privatpersoner uppmanats av arbetsgivare att lämna utdrag på sin egen brottshistorik.

Christel Backmans studie visar att arbetsgivare ofta uppger att de vill ha ett utdrag tidigt i anställningsprocessen. På så sätt kan den arbetssökanden dra sig ur eller avstå från att söka. Det handlar enligt Christel Backman om allt ifrån bemanningsföretag till transport- och byggbranschen och hushållsnära tjänster.

Samuel Engblom, jurist på TCO, säger till DN att utdragen från brottsregistret inte alls var tänkta att användas på det här sättet.

TCO är kritisk till att så många arbetsgivare väljer att ta in utdrag utan stöd i lag eller avtal.

Samuel Engblom betonar att många unga kanske ”inte alls är samma person i dag som för tre-fyra år sedan”.

– Att gång på gång bli nekad jobb på grund av sitt förflutna kan kännas väldigt orättvist, säger han.

Den som på grund av sitt registerutdrag blir utestängd från arbetsmarknaden kan drivas till fortsatt brottslighet, konstaterar Samuel Engblom, som blir ny chefsjurist på TCO den 1 april.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA