TBV läggs ned
Det gick inte att få lönsamhet i verksamheten. Därför läggs studieförbundet TBV ned. 350 anställda berörs.
Efter flera års ekonomiska bekymmer och misslyckade försök att ställa om verksamheten tog TBVs stämma den 27 april beslutet att upplösa studieförbundet. 2003 var förlusten 42 miljoner kronor.
– Alla tänkbara lösningar har prövats under ett antal år. Återkommande besparingar om omstruktureringar har gjorts liksom ett flertal försök att ställa om verksamheten, men TBV har inte burit sig, säger TBVs nyvalde ordförande Gunnar Johanson.
Vad som händer med de 350 anställda inom TBV och dotterbolaget Eductus är än så länge oklart. Enligt Gunnar Johanson kommer styrelsen att försöka finna köpare till delar av verksamheten och hoppas att anställda i så fall kan följa med.
Tjänstemännens Bildningsverksamhet, TBV, är en ideell förening som funnits sedan 1935. Medlemmar i TBV är TCO och åtta TCO-förbund, bland dem ST.
TBVs ursprungliga verksamhetsidé byggde på behovet av kompetensutveckling på grundnivå. Denna utbildning bedrevs i traditionella studiecirklar. I takt med att utbildningsbehovet ändrats har även TBV satsat på arbetslivsanknuten utbildning, vilket varit både svårare och dyrare att genomföra på en marknad med många andra aktörer, konstaterar Gunnar Johanson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.