Sverige ställs inför EU-domstolen

EU2015-10-23

EU-kommissionen drar Sverige inför EU-domstolen för att inte ha införlivat ett direktiv om återhämtning och resolution av banker. Ytterligare fem länder kommer att få stå till svars för samma sak.

Enligt EU-kommissionen är direktivet om återhämtning och resolution av banker en central del av det regelverk som infördes för att skapa en säkrare och sundare finanssektor efter finanskrisen. Direktivet är också en del av fundamentet för EUs bankunion. Direktivet skulle varit genomfört fullt ut av medlemsländerna under 2014. Tillsammans med Luxemburg, Nederländerna, Polen, Rumänien och Tjeckien drar EU-kommissionen Sverige inför EU-domstolen för att direktivet inte genomförts.

De nya bestämmelserna ska ge verktyg och befogenheter att hantera nödlägen för banker eller stora värdepappersföretag i alla EU-länder. Syftet är att banker som är på väg att hamna på obestånd kan omstruktureras utan att skattebetalarna måste betala kostnaderna. Därför föreskrivs bland annat att bankernas aktieägare och kreditgivare ska betala sin andel av kostnaderna genom ett särskilt skuldnedskrivningsverktyg.

”Som minst innebär detta att medlemsländerna i fråga måste betala ett dagligt vite tills bestämmelserna har införlivats fullt ut. Storleken på dessa viten beräknas med hänsyn till det enskilda medlemslandets betalningsförmåga, och till hur varaktig och allvarlig överträdelsen är. Kommissionen kan besluta att dra tillbaka sin talan vid domstolen om den finner att en medlemsstat i ett senare skede har genomfört alla de EU-bestämmelser som krävs”, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Europaportalen skriver att den svenska regeringens målsättning är att lagen ska träda i kraft vid årsskiftet 2015-2016. Förseningen ska enligt finansdepartementet bero på att lagstiftningsprocessen i Sverige är långsammare än i andra länder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA