Sverige inför domstol för utsläpp

EU2006-12-13

EU-kommissionen drar Sverige inför Europadomstolen för bristande rening av avloppsvatten. De svenska utsläppen skadar Östersjön, anser kommissionären Stavros Dimas.

Både Sverige och Finland anklagas för att inte systematiskt avlägsna kväveföroreningar ur avloppsvattnet från ett stort antal städer. Därmed bidrar båda länderna till miljöproblemen i Östersjön.

– Finland och Sverige är med rätta bekymrade över tillståndet i Östersjön, men de kan själva hjälpa till att göra den friskare genom att förbättra sin egen avloppshantering. Faktum är att den europeiska lagstiftningen kräver det, säger miljökommissionären Stavros Dimas.

Bråket gäller utsläpp från ett sextiotal reningsverk i Sveriges inland och ett drygt sjuttiotal i Finland. Enligt den svenska uppfattningen påverkar inte de utsläppen av kväveföroreningar tillståndet i Östersjön, eftersom den långsamma transporten via sjöar, åar och älvar gör att föroreningarna inte når dit.

Kommissionen har inte låtit sig övertygas av de svenska argumenten. I ett tidigare fall har Europadomstolen ålagt Milano att rena sina utsläpp för att skydda floden Pos delta 30 mil nedströms staden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA