Annons:

Sverige avvisar EUs krav

DATALAGRING2011-09-02

I Sverige behövs inte den datalagring som EUs direktiv föreskriver. Syftet med datalagringsdirektivet är redan uppnått. Det hävdar regeringen i ett brev till EU-domstolen.

Datalagringsdirektivet föreskriver att all internet- och telefontrafik ska lagras av operatörerna under minst sex månader. Senast den 15 mars 2009 skulle alla EU-länder ha införlivat direktivet i sin lagstiftning. Men direktivet är fortfarande inte genomfört i Sverige.

Redan 2009 anmälde EU-kommissionen Sverige till EU-domstolen för att direktivet inte införts, och sedan februari 2010 krävs Sverige på 85 000 kronor per dag i skadestånd. I våras drog kommissionen Sverige inför domstolen igen med ett krav på höjda böter. I sitt svar till kommissionen avvisar regeringen nu kraven, och hävdar att Sverige redan har lagar som uppfyller direktivets syfte, skriver Europaportalen:

”Vad som nu anförts visar att det grundläggande syftet med datalagringsdirektivet – att säkerställa att uppgifter finns tillgängliga för utredning, avslöjande, och åtal av allvarliga brott – redan i dag uppnås i Sverige i stor utsträckning med stöd av gällande regler”, står det i regeringens skrivelse, som bland annat hänvisar till lagen om elektronisk kommunikation och möjligheterna att genomföra telefonavlyssning.

Regeringen lade i december i fjol fram ett förslag till lagstiftning till riksdagen. Planerna var att direktivet skulle ha varit genomfört den första juli i år. Men förslaget stoppades genom en så kallad minoritetsbordläggning, och kommer därför inte upp till behandling förrän nästa år. Bakom bordläggningen stod Vänstern, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA