Annons:

Begränsade möjligheter utlokalisera enligt konsult

NYHET2004-12-16

Ingen av tio undersökta myndigheter bör flyttas för att skapa nya jobb i de regioner där försvarsnedläggningar slår särskilt hårt.

Konsultfirman KPMG har på uppdrag av regeringens utredare Jan Bergqvist bedömt förutsättningarna att flytta hela eller delar av de myndigheter som regeringen pekat ut i försvarspropositionen. Slutsatsen är överlag att möjligheterna är begränsade. Myndigheternas behov av lokala kontakter, inte minst med regeringen och andra myndigheter, gör att deras kärnverksamhet bör ligga kvar i Stockholm.

Dessutom består personalen inom många myndigheter till stor del av högskoleutbildade specialister. Erfarenheten från tidigare omlokaliseringar är att få av dessa flyttar med. Resultatet skulle därför bli stora förluster i effektivitet.

Men enstaka enheter, administration och viss service kan i de flesta fall placeras om.

Arbetslivsinstitutet (med sammanlagt 400 anställda)

Arbetslivsinstitutets nuvarande verksamhet i Östersund, med 14 anställda, kan utökas till ett trettiotal personer och bilda en forskningsenhet. Tillfälliga projekt kan åstadkommas, exempelvis att satsa på Östersjöfrågor på Gotland. Eventuellt kan institutets utbildningar i företagshälsovård utlokaliseras.

Arbetsmarknadsverket (Centralmyndigheten Ams 1200 anställda)

Ekonomi- och löneadministrationen kan koncentreras ytterligare, kanske till Östersund. Det rör sig om 20–30 arbetstillfällen. En eventuell flytt av delar av IT-enheten ska utredas vidare. Blir Ams en enda myndighet kan fler jobb omfördelas.

Folkhälsoinstitutet (155 anställda)

Svårt att flytta på grund av höga utbildningskrav på personalen. Ett produktionsbortfall på grund av flytt skulle dock »inte på kort sikt sätta djupa avtryck i samhället«. Regeringens tilltänkta regionala centra för tilllämpad forskning och metodutveckling inom folkhälsoområdet kan med fördel placeras utanför Stockholm.

Försäkringskassan

Dess stabsuppgifter för regeringskansliet gör att det inte är aktuellt att flytta hela huvudkontoret från Stockholm. Men hela eller delar av de administrativa stödfunktionerna kan placeras på annat håll. Vissa slag av ärenden kan koncentreras till en ort.

Konkurrensverket (110 anställda)

Olämpligt att utlokalisera en del av verksamheten. Myndigheten svårflyttad.

Konsumentverket (190 anställda)

Ett antal enheter skulle kunna omlokaliseras, såsom 15–20 tjänster inom rådgivning och information. Möjligheten att flytta viss IT-service, webbredaktion, löneadministration och kanske telefonväxel bör undersökas vidare; totalt cirka tio tjänster. Testlabbet anses också möjligt att förlägga på annat håll.

Kronofogdemyndigheten

Verksamheten summarisk process är enligt myndigheten geografiskt oberoende, delvis även skuldsanering. Sammantaget handlar det om cirka 250 tjänster. Andra mindre enheter kan också omlokaliseras, exempelvis en kundtjänst till Östersund.

En del rutinmässig handläggning bedöms kunna flyttas. Men enligt KFM är det nästan helt omöjligt att rekrytera tingsmeriterade jurister till Norrland.

Naturvårdsverket (540 anställda)

naturresursavdelningen (15–20 tjänster), viltförvaltningen (10– 15 tjänster) och anslag till förorenad mark (åtta tjänster). Dessutom kan eventuellt viss IT-service, administration och telefonväxel flyttas, och det är »teoretiskt möjligt« att förlägga biblioteket utanför Stockholm.

Post- och telestyrelsen (240 anställda)

Svårflyttad. Möjligtvis kan 16 tjänster inom verksamhetsområdena Post och Kassaservice placeras om och några tjänster föras över till Krisberedskapsmyndigheten.

Statens strålskyddsinstitut (120 anställda)

Kan inte flyttas. Renodlad expertmyndighet, höga kompetenskrav och krav på beredskap dygnet runt. Bara nya speciallokaler skulle kosta 100 miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA