Svenskarnas medellön var 39 900 kronor

LÖNER2024-09-06

Medellönen för alla i Sverige med en anställning var under förra året 39 900 kronor i månaden, enligt Medlingsinstitutets lönestrukturstatistik. I staten var den genomsnittliga lönen högre.

En gång om året redovisar Medlingsinstitutet lönestrukturstatistik, som ger en bild av löneläget i Sverige. Statistiken ligger även till grund för Medlingsinstitutets årliga rapporter om löneskillnader mellan kvinnor och män. Vid jämförelsen räknas deltidslöner om till heltid.

Statistiken för 2023 visar att medellönen för alla i Sverige med en anställning då var 39 900 kronor i månaden.

Medianlönen, den mittersta lönen vid en sortering i storleksordning från den lägsta lönen till den högsta, var 35 600 kronor. Att medellönen var högre än medianlönen beror på att det är vanligare med löner som är mycket högre än de mest typiska lönerna än med löner som är mycket lägre, förklarar Medlingsinstitutet.

Kvinnorna hade både lägre medianlön och medellön än männen. För kvinnor var medellönen 37 800 kronor i månaden under 2023, för män var den 42 000 kronor.

De stora skillnaderna finns bland de tio procent av de anställda som har allra högst lön. Bland dem som hade en månadslön på 80 000 kronor eller mer fanns enligt statistiken dubbelt så många män som kvinnor.

Medlingsinstitutets rapport visar också löneläget i olika sektorer. I staten var genomsnittslönen 42 700 kronor i månaden under 2023. Kvinnornas genomsnittliga månadslön var 41 400 kronor och männens var 44 100 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA