Mäns disponibla inkomster var under 2022 i genomsnitt 23,3 procent högre än kvinnors, visar Medlingsinstitutets statistik. Det innebär att inkomstskillnaden har ökat med 1,2 procentenheter sedan 2020.
Medellönen för alla i Sverige med en anställning var under förra året 39 900 kronor i månaden, enligt Medlingsinstitutets lönestrukturstatistik. I staten var den genomsnittliga lönen högre.
Löneskillnaden mellan kvinnor och män är i stort sett oförändrad sedan 2019, enligt statistik från Medlingsinstitutet. Förra året ökade skillnaden med 0,1 procentenhet till 10,0 procent.
Att lönerna nu stiger snabbare än priserna tyder på att reallönerna kommer att öka stadigt framöver, skriver Medlingsinstitutet i ett pressmeddelande. Reallönerna steg med 1,2 procent under det fjärde kvartalet 2023.
Lönerna ökade mer än priserna på varor och tjänster i november 2023 jämfört med året innan, enligt statistik från Medlingsinstitutet. ”En genomsnittlig lön räckte alltså till mer varor och tjänster i november 2023 än i november 2022”, förklarar makroekonom Petter Hällberg i ett pressmeddelande.
De nominella lönerna väntas i september ha ökat med 4,1 procent på årsbasis, enligt Medlingsinstitutets statistik. Det innebär den första reallöneökningen på två år. Men det råder fortfarande osäkerhet om löneutvecklingen i offentlig sektor, förklarar Petter Hällberg, makroekonom på myndigheten, i ett pressmeddelande.
Reallönerna minskar mer i Sverige än i konkurrentländerna, konstaterar Medlingsinstitutet i en rapport. Förklaringen är att vi haft en långsammare löneutveckling kombinerat med hög inflation.
Lönespridningen i Sverige fortsätter att öka, visar Medlingsinstitutets årliga rapport. Sedan 2005 har ökningen varit större bland kvinnor än bland män, men under de senaste två åren har lönespridningen bland männen växt tydligt, visar rapporten.
Löneskillnaden mellan kvinnor och män var förra året 9,9 procent, vilket är oförändrat jämfört med året innan, visar en ny rapport från Medlingsinstitutet. ”2019 bröts utvecklingen av minskade löneskillnader mellan kvinnor och män”, konstaterar Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo i ett pressmeddelande.
Trots att Sverige har den klart största arbetsmarknaden i Norden, är antalet förlorade arbetsdagar per år till följd av strejker och lockouter betydligt lägre än i våra grannländer, konstaterar Medlingsinstitutet i sin årsrapport.
Medlingsinstitutet, MI, har fått i uppdrag av regeringen att göra jämställdhetsanalyser av löner och andra inkomster som påverkar individens disponibla inkomst över livet.
För första gången sedan 2007 ökade löneskillnaden mellan kvinnor och män under 2021, visar en ny rapport från Medlingsinstitutet. Inom staten minskade dock löneskillnaden mellan könen förra året, enligt Medlingsinstitutet.
Reallönerna faller snabbt, konstaterar Medlingsinstitutet i en ny rapport. Under december 2021 minskade reallönen för en genomsnittlig löntagare med 2,2 procent jämfört med december 2020.