Svenskar redo flytta för att få jobb

JOBBEN2006-04-04

Svenskarna tillhör de folk inom EU som är mest beredda att flytta för att få jobb. Mer än sju av tio svenskar kan tänka sig att flytta till en annan del av landet, enligt en EU-undersökning.

Inom EU är det bara fransmän, holländare och polacker som är mer benägna än svenskarna att flytta inom landet för att få jobb. I alla fyra länderna är det mer än 70 procent som kan tänka sig att flytta. I Ungern och Irland är det färre än 50 procent, enligt undersökningen som refereras av Dagens Eko.

Att flytta till ett annat EU-land för att få ett arbete faller sig inte lika naturligt för svenskarna. Men 44 procent av svenskarna kan ändå tänka sig att jobba utomlands om de skulle bli arbetslösa. Det placerar oss på tredje plats bland EU:s medlemsländer.

Österrike är det EU-land där invånarna är minst intresserade av att söka jobb i ett annat EU-land. Mindre än var fjärde österrikare kan tänka sig det.

I Sverige är det också vanligare än i de flesta andra EU-länder att byta arbetsgivare och hela åtta av tio svenskar tror att byte av arbetsgivare med bara några få års mellanrum är bra.

Ams ställföreträdande generaldirektör Lars Sjöström är förvånad över de höga siffrorna, men anser ändå att det finns en logisk förklaring.

– Vi har en historisk tradition av rörlighet på arbetsmarknaden i anslutning till de stora omstruktureringar som har skett i Sverige, med varvsindustri, textilindustri och mekaniseringen i skogen. Att röra sig från industrisamhället till mer av ett tjänstesamhälle innebär ju för många människor att man har måst byta yrke och bostadsort, säger Lars Sjöström till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA