Svensk a-kassa halkar efter
Den svenska arbetslöshetsförsäkringen halkar allt längre efter. Det anser TCO efter att ha gjort en granskning av hur den svenska a-kassan står sig jämfört med andra OECD-länder.
Förra året publicerade TCO en jämförelse som visade att den svenska arbetslöshetsförsäkringen var i strykklass bland jämförbara länder. Nu publiceras en ny jämförelse som visar att den halkar efter allt mer.
Sverige är unikt i det att arbetslöshetsersättningen under hela 2000-talet täckt allt färre, enligt TCO, som också menar att det nu sker en kontinuerlig överföring av risk från staten till enskilda individer, fackliga organisationer och företag.l
År 2002 låg Sverige på femte plats bland OECD-länderna med en ersättningsnivå på 67 procent för en medelinkomsttagare. År 2008 återfinns Sverige på plats 21 med 50 procent. Det innebär att en arbetslös person med medelinkomst på sex år har förlorat mer än 3 000 kronor netto per månad. Av de jämförda länderna har bara Korea, Polen och Turkiet sämre ersättningsnivå än Sverige, skriver TCO.
”I inget annat OECD-land ser vi samma urholkning av det offentliga åtagandet att upprätthålla en rimlig ersättningsnivå, i inget annat OECD-land har man så grovt underlåtit att skydda försäkringen” skriver TCO-ordföranden Sture Nordh i ett förord till rapporten.
Enligt rapporten är vi på väg mot en punkt där de gradvisa försämringarna inte går att ta tillbaka. Det måste avsättas resurser för att återupprätta arbetslöshetsförsäkringen till en som ger de allra flesta en godtagbar inkomsttrygghet.
”Görs inget för att återupprätta arbetslöshetsförsäkringen kommer legitimiteten att raseras. Sverige glider sakta från en nordisk välfärdsmodell till en grundtrygghetsmodell där ökade klyftor, ökad utslagning och försämrad omställningsförmåga blir en trolig konsekvens”, skriver Sture Nordh.
Rapporten utmynnar i fyra krav:
• Avskaffa de differentierade a-kasseavgifterna och höj takbeloppet. TCOs mål är 10 basbelopp, med en första höjning till 7,5 basbelopp som i sjukförsäkringen.
• Högst 20 procent av försäkringen ska finansieras med medlemsavgifter.
• Människor ska inte anvisas till arbete som väsentligt understiger deras kvalifikationer under de första 180 dagarna.
• Ge alla en ersättningsperiod om 300 dagar och inför en arbetsmarknadspolitisk garanti för arbetslösa som mister rätten till ersättning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.