»Flertalet av oss tycker inte att det är skoj att sitta så trångt som vi sitter«, säger Kajsa Thyrestam Djukic.
Bild: Patrik Lundin
»Flertalet av oss tycker inte att det är skoj att sitta så trångt som vi sitter«, säger Kajsa Thyrestam Djukic.

Svårt påverka de nya lokalerna

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-01-22

Nytt och fräscht utlovades när Arbetsförmedlingen i Uppsala bytte lokaler. Men det blev trångt i arbetsrummen där fyra eller sex sitter tillsammans.

– En kollega får dörren i ryggen varje gång någon kommer in, säger Mats Monie, arbetsförmedlare i Uppsala.

Mats Monie sitter sedan flytten i september tillsammans med fem kolleger i ett rum på knappt 28 kvadratmeter. Tidigare hade de varsitt rum.

– Den allmänna meningen är nog att det blev trängre än man kunde inse. Det är inte bara armbågarna som ska få plats utan det blir även svårt att föra samtal, säger Mats Monie.

Huvudskyddsombudet Kajsa Thyrestam Djukic tycker att det har varit svårt att påverka lokalernas utformning.

– Det har varit väldigt motigt. Mycket bestäms uppifrån. Jag har inte fått delta i sådan omfattning som jag skulle önska, säger hon.

Normen för hur en arbetsförmedling ska se ut, det så kallade lokalkonceptet, är centralt beslutad. Ett kontor delas in i tre säkerhetszoner.

De trånga storrummen finns i den zon dit endast personalen har tillträde.

– Säkerhetszonerna är på sätt och vis en arbetsmiljöförbättring med flyktvägar vid hotfulla situationer. Men besöksrummen är kalla och sterila. Och flertalet av oss tycker inte att det är skoj att sitta så trångt som vi sitter, säger Kajsa Thyrestam Djukic.

Den ansvariga chefen i Uppsala, Niclas Josephson, säger att flytten och de nya lokalerna kommer att utvärderas i samverkan framöver. Några medarbetare har av hälsoskäl fått egna arbetsrum. I övrigt är det storrummen som gäller, enligt Niclas Josephson.

– Vi är där vi är i dag. Man sitter i kontorslandskap. Det är knappast något vi är ensamma om, säger han.

Regler saknas för arbetsplatsens yta

  • Arbetsmiljöverkets föreskrifter saknar tvingande gränser för arbetsplatsernas storlek. På myndighetens hemsida finns riktlinjer enligt vilka man bör räkna med 15 till 20 kvadratmeter per arbetsplats i ett kontorslandskap, inklusive passager och korridorer.
  • Arbetsförmedlingens lokalkoncept anger nyckeltalet 26 kvadratmeter per medarbetare. 12 kvadratmeter per arbetsplats ska vikas åt zonen där arbetsförmedlarna sitter och arbetar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA