Annons:

Svårt komma igen efter psykisk ohälsa

SJUKSKRIVNING2025-01-20

Motstridiga intressen hos arbetsgivaren, den anställde och Försäkringskassan kan försvåra återkomsten i jobb för den som varit sjukskriven för psykisk ohälsa. Det visar en studie vid Götborgs universitet.

Det finns både etiska spänningar och potentiella dilemman inbyggda i processen att komma tillbaka till jobbet för den som varit sjukskriven för psykisk ohälsa. Det visar en vetenskaplig studie som gjorts av forskare vid Göteborgs universitet. Målsättningarna hos arbetsgivare och andra parter kan enligt studien bitvis krocka rejält.

Forskarna konstaterar att Försäkringskassan vill se en successiv återintegrering i arbete, där det räcker att den anställde kan utföra sina arbetsuppgifter på en grundläggande nivå. Men för arbetsgivaren är det inte självklart att vilja avlöna en anställd som inte presterar fullt ut.

Hälso- och sjukvården har dubbla roller, dels som behandlare med respekt för patientens självbestämmande och integritet, dels som sakkunnig vid bedömning av arbetsförmåga. En alltför optimistisk skattning av en persons arbetsförmåga kan motverka främjandet av arbetsförmåga och hälsa. Men det kan också finnas vinster med återgång i arbete eftersom frånvaro från arbetsmarknaden i sig kan leda till psykisk ohälsa.

Enligt studien är inte heller alla sjukskrivna motiverade att återgå till sina jobb, eftersom arbetsplatsen kan vara en del av orsaken till sjukskrivningen.

”I grund och botten handlar frågan vad arbetsförmåga är, om hur man ska organisera arbetskraften så produktivt som möjligt, samtidigt som man respekterar andra viktiga värden. Olika sätt att organisera sjukförsäkringen kommer att innebära att olika etiska värden ges företräde på bekostnad av andra”, säger Thomas Hartvigsson, forskare i praktisk filosofi på Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Elisabeth Björk Brämberg, docent i arbetsmedicin och en av de ansvariga för studien, betonar vikten av ökad kunskap på området:

”Majoriteten av de som sjukskrivs för psykisk ohälsa är tillbaka för egen maskin inom 60 dagar. Samtidigt är insatserna för gruppen som helhet mycket omfattande och kan tränga undan annan vård. Vi behöver backa bandet och bli bättre på att tidigare identifiera dem som behöver mer hjälp. Underlaget för de insatser som görs i dag är för svagt”, säger hon i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA