Annons:

Svårt för handläggare tolka nya regler

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-02-09

Det är inte lätt för Försäkringskassans handläggare att tolka de nya sjukreglerna. Att avgöra vad som är skäligt är svårt, skriver generaldirektör Adriana Lender i en debattartikel.

Sedan 2008 säger reglerna att den som är sjukskriven ska få sin arbetsförmåga prövad mot hela arbetsmarknaden när sjukskrivningen pågått i 180 dagar. Enligt riksdagens beslut i december ska myndigheten göra undantag från den regeln om en prövning kan anses vara oskälig. Riksdagens beslut säger inte entydigt hur regeln ska tolkas, skriver Adriana Lender i sin debattartikel i Dagens Nyheter:

”Våra handläggare kommer att ställas inför svåra situationer när de ska ta ställning till om något är oskäligt eller om en sjukdom är allvarlig. Så måste det vara. Att bestämma om någons rätt till sjukpenning handlar ytterst om en individuell bedömning och det går aldrig att förutse alla situationer.”

Enligt Adriana Lender innebär riksdagens beslut att den som är svårt sjuk inte ska behöva söka ett nytt arbete. Däremot är ålder ingen anledning till att göra undantag från reglerna. De undantag som kan göras på grund av riksdagsbeslutet kommer därför att beröra ett fåtal personer. Adriana Lenders uppskattning är cirka 200 personer per år, av 3 000 som varje månad når den bortre gränsen på 180 dagar.

”Försäkringskassans ambition är att bli bättre på att förklara hur vi tolkar och tillämpar gällande lag. Om Försäkringskassans tolkning och beslut är rätt prövas slutligen av domstolar. Om det rätta också är det önskvärda är sedan en fråga för riksdagen”, skriver hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA