Annons:

Dubbelt så många nekas sjukpenning

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-01-11

De nya reglerna för sjukförsäkringen har gjort att dubbelt så många nekas, eller får sin sjukpenning indragen. Det visar siffror från Försäkringskassan som rapporteras av Ekot.

Mer än 7 400 personer nekades sjukpenning, eller fick sin sjukpenning indragen under förra årets sista tre månader. Det är mer än dubbelt så många som motsvarande period året innan.

– Reglerna är mycket tydligare nu och har tydliga tidsgränser om när vissa insatser ska vara gjorda. Då kan man också komma fram till att rätten till sjukpenning upphör, säger generaldirektör Adriana Lender till Ekot.

Det är framför allt gruppen som får sin sjukpenning indragen som växer snabbt, enligt statistiken. Indragningarna har mer än tredubblats mellan hösten 2008 och hösten 2009. En viktig förklaring är den nya regeln som säger att arbetsförmågan ska bedömas mot hela arbetsmarknaden när sjukskrivningen varat mer än sex månader.

De nya reglerna infördes för att minska sjukskrivningarna, och sjuktalen har gått ned, konstaterar Ekot. År 2003 var 290 000 personer sjukskrivna. Det senaste året har antalet sjukskrivna mer än halverats, till 122 000 personer. Enligt Adriana Lender är en del av förklaringen att färre sjukfall gett Försäkringskassan bättre möjlighet att faktiskt utreda dem. Tidigare förekom det att människor fick sjukpenning utan att de var berättigade:

– Jag tror faktiskt det. Det är inte så nyttigt att vara sjukskriven om man inte behöver vara det. Att långtidssjukskrivning i sig är en hälsofara är nog någonting som man kan konstatera även medicinskt, säger Adriana Lender.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA