»Jobbet kommer in på ett sätt som man egentligen inte vill«, säger Christin Mellner, som undersökt hur chefer sätter gränser mellan jobb och fritid.
Bild: Evelina Carborn
»Jobbet kommer in på ett sätt som man egentligen inte vill«, säger Christin Mellner, som undersökt hur chefer sätter gränser mellan jobb och fritid.

Svårt för chefer släppa jobbet på fritiden

LEDARSKAP2016-01-20

Svenska chefer trivs bra med sina jobb, men har svårt att sätta gränser mellan arbete och fritid. Det visar en undersökning som forskaren Christin Mellner har gjort.

– Chefer känner ett krav på sig att vara tillgängliga även på kvällar och helger.

Jobbet kommer in på ett sätt som man egentligen inte vill, säger Christin Mellner, som är forskare vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet.

Var femte chef i undersökningen uppger att de hanterar arbetsrelaterade mejl i stort sett det sista de gör på kvällen och det första de gör på morgonen. Fyra av fem tar ofta med arbete hem och närmare hälften jobbar under semestern.

Hur man upplever kraven på tillgänglighet är individuellt, men nästan två av tre säger att de skulle föredra att kunna lämna arbetet när de går från arbetsplatsen.

– Att inte kunna släppa tankarna på jobbet påverkar livsbalans och hälsa på sikt. Men vi har inga uppgifter på dem som faktiskt är sjuka och inte är på jobbet. De som har besvarat enkäten är friska och verksamma, säger Christin Mellner.

I den offentliga sektorn, där de flesta kvinnliga ledare finns, är det vanligare än i den privata sektorn att chefer har fler än 20 medarbetare.

Christin Mellner menar att de kvinnliga cheferna finns i sektorer och branscher med sämre förutsättningar.

– De har fler underställda och sämre möjligheter att få ökade resurser vid behov.

Bland de cirka 180 ST-medlemmarna som besvarat enkäten angav 45 procent att de aldrig eller sällan kunde få utökade resurser vid akuta behov. Fyra av tio ansåg att de hade otillräckliga möjligheter att påverka målen för verksamheten, och var femte upplevde att de måste genomföra beslut som de personligen inte tyckte var riktiga. Så många som 30 procent bedömde att beslut som tagits högre upp i organisationen varit mycket svåra eller omöjliga att genomföra.

Christin Mellner ska i ett nästa steg analysera vilken betydelse chefernas självmedkänsla har för hur de lyckas hantera sin arbetssituation. I Finland pågår ett projekt på storföretag där man bland annat sett positiva resultat av träning för chefer i medkänsla.

Det handlar inte om att meditation och andra tekniker ska lösa problemen med dåliga förutsättningar i verksamheten, understryker Christin Mellner.

– Traditionellt arbetsmiljöarbete är a och o. Men arbetslivet är väldigt individualiserat och gränserna för uppdraget blir alltmer uppluckrade. Väldigt mycket får vi fundera ut själva. Man behöver en inre kompass.

Chefer inom fyra förbund tillfrågade

Undersökningen bygger på e-postenkäter till omkring 9 900 chefer som är medlemmar i ST, Unionen, Vision samt, i förkortad version, till chefsmedlemmar i Jusek. På grund av ett misstag från undersökningsföretaget framgick inte vem som var avsändare, och endast 27 procent öppnade mejlet. Bland dem som öppnade mejlet var svarsfrekvensen 60 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA