Svårt att vinna mål om mobbning
Bara en av fem får rätt mot Försäkringskassan i domstolstvister om arbetsskador på grund av mobbning. »Om jag blev tillfrågad skulle jag knappast råda någon att processa«, säger forskaren Sara Stendahl, som granskat aktuella domar.
Docent Sara Stendahl vid Göteborgs universitet har analyserat de 48 mobbningsärenden som svenska kammarrätter haft uppe under åren 2005–2009. Idén till granskningen föddes när hon deltog i ett större forskningsprojekt om arbetsskadedomar.
– Det här materialet stirrade mig i ansiktet. De flesta arbetsskademål handlar om skador och samband med arbetet, men mobbningsfallen behandlades på ett annat sätt.
När hon tittade närmare på ärendena var det tydligt att domstolarna sällan försökte reda ut vad som faktiskt hänt på arbetsplatsen. I stället lutade man sig mot bedömningarna från Försäkringskassan.
Och Försäkringskassan hänvisade i sin tur till det så kallade undantaget i arbetsskadelagen. Undantaget innebär att skador som beror på exempelvis bristande uppskattning eller vantrivsel inte godtas som arbetsskada.
– Man tillämpar undantaget schablonmässigt och för ärendet åt sidan lite för fort. Det blir dålig juridik, säger Sara Stendahl.
Rättssystemet ger upp inför bevissvårigheterna, tror hon. För att mobbning ska anses bevisad måste arbetsgivaren bekräfta att den drabbades berättelse stämmer i alla delar, vilket är problematiskt i synnerhet när en chef anklagas för mobbning.
– Och kan man inte visa vad som hänt blir det svårare att fastställa mobbning, och då faller det under normala meningsmotsättningar.
Hennes granskning visar också att det är särskilt svårt för kvinnor att få rätt i domstol. Trots att kvinnor stod bakom 70 procent av anmälningarna var det något fler män än kvinnor, fem mot fyra, som vann sina tvister.
De flesta kvinnor arbetade i offentlig sektor och angav chefen som mobbare, medan männen i högre grad var privatanställda. I de mål männen vann hade de oftast pekat ut arbetskamrater som mobbare.
– Så mönstret är att de som får godkänt är en ganska atypisk grupp: privatanställda män i konflikt med kolleger. Den typiska problematiken kommer man inte åt.
Sara Stendahl skulle knappast råda någon att ta strid i domstol i mobbningsfall.
– Det tar år i anspråk, är mycket ansträngande och risken är stor att man inte får rätt. Då har man än en gång inte blivit lyssnad på, vilket är en hälsorisk i sig. Det är inte någon uppbygglig verksamhet.
Det är uppenbart att systemet behöver förändras, anser hon.
– Ett sätt är att ge upp och säga att det här är för svårt, och välja en helt annan ordning. Ett annat sätt är att göra ett räddningsförsök, och i så fall behöver man ändra undantagsbestämmelsen eller tolkningen av den.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.